Πρώην καταφύγιο των Ναζί, θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη “πολυμονάδα” παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Ένα πρώην καταφύγιο των Ναζί, στο προάστιο Βίλχεμσμπουργκ του Αμβούργου στη Γερμανία βρίσκεται υπό ολική ανακαίνιση: το κτήριο που μοιάζει με γιγάντιο Lego θα μετατραπεί στη μεγαλύτερη “πολυμονάδα” παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Όταν η κατασκευή του αποπερατωθεί, η μονάδα θα θερμάνει 3000 νοικοκυριά, σε 1000 από αυτά θα παράσχει και ηλεκτρική ενέργεια, εξοικονομώντας 6600 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Μέσα στο 2012, στη στέγη του κτηρίου (εννέα επιπέδων) θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 110 kWh και στη νότια πρόσοψη μια ηλιοθερμική μονάδα 0,6 GWh.
Το 2013 προβλέπεται η εγκατάσταση μεικτής μονάδας θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτείται με πριονίδι ισχύος 10,5 GWh και μια μονάδα βιομεθανίου ισχύος 3,7 GWh.
Παράλληλα θα προβλέπεται εγκατάσταση αποθήκευσης της θερμότητας που δεν θα χρησιμοποιείται άμεσα.
Ο βρετανικός στρατός επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να ανατινάξει το κτήριο το 1947. Σχεδιασμένο από το αρχιτέκτονα Φρίντριχ Ταμς το 1942 εκτός από “πολυμονάδα” παραγωγής ενέργειας το πάλαι ποτέ καταφύγιο του ναζιστικού στρατού θα φιλοξενήσει μια καφετέρια, μια ωραία ταράτσα με πανοραμική θέα και ένα μουσείο.
Ο Χίτλερ είχε διατάξει την κατασκευή αυτών των κτηρίων μετά από μια επιδρομή από αέρος της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας εναντίον του Βερολίνου.


Συνολικά κατασκευάστηκαν οκτώ: από τρία σε Βερολίνο και Βιέννη και δύο στο Αμβούργο. Τα υπέργεια τμήματα του κτηρίου προβλεπόταν να φιλοξενήσουν 30000 ανθρώπους και νοσοκομειακή μονάδα.
Η οροφή είχε εξοπλιστεί με αντιαεροπορικά πολυβόλα ισχυρότατης δύναμης πυρός.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...