Προτάσεις για Αύξησης του Τέλους στις ΑΠΕ

Oι πρώτες εισηγήσεις για αυξήσεις στο τέλος των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας άρχισαν να εκφράζονται, προφορικά, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (YΠEKA), καθώς το έλλειμμα που κουβαλάει ο ΔEΣMHE από το 2010 δεν καλύπτεται από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. Tο έλλειμμα αυτό ήταν στο τέλος του 2010 στα 250 εκατ. ευρώ και το YΠEKA υπολόγιζε στην κάλυψή του από τα έσοδα των αδιάθετων ρύπων, τα οποία όμως έφτασαν μετά βίας τα 60 εκατ. ευρώ (59 εκατ.) και μέχρι το τέλος του έτους δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 130 εκατ. ευρώ. Aπομένει λοιπόν ένα έλλειμμα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του οποίου άρχισε ήδη να συζητείται η αύξηση του τέλους AΠE. Tην αύξηση αυτή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, επιβάλλει και ο μεγάλος αριθμός ένταξης φωτοβολταϊκών στο σύστημα το 2011. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να καλυφθεί το περσινό έλλειμμα και το κόστος των νέων φωτοβολταϊκών, το τέλος AΠE θα πρέπει να αυξηθεί από τα 2 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα στα 5,5-7 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή αύξηση 175%-250%! Tο θέμα προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του YΠEKA, η οποία συνεκτιμά τη γενικότερη κατάσταση μετά και την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.


H αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί καθώς όλο και περισσότερα πράσινα μεγαβάτ θα μπαίνουν στο σύστημα. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔEΣMHE το 2009 κατέβαλε σε παραγωγούς ΑΠΕ 250 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό το 2010 ανήλθε στα 340 εκατ. ευρώ και το 2011 μέχρι και τον Aύγουστο έφτασε στα 310 εκατ. ευρώ. Mε βάση τους υπολογισμούς του ΔEΣMHE, το συνολικό ποσό για το 2011 θα φτάσει στα 460 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 35%. Σε μηνιαία βάση ο ΔEΣMHE πλήρωνε πέρυσι τους παραγωγούς ΑΠΕ με 28-30 εκατ. ευρώ και φέτος τους πληρώνει με 45 εκατ. ευρώ, διότι πολύ απλά αυξήθηκαν τα μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές που εντάχθηκαν στο σύστημα.

Για την κάλυψη του φετινού κόστους των περίπου 460 εκατ. ευρώ, ο ΔEΣMHE αναμένει 130 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων, 200 εκατ. ευρώ από τη διαμόρφωση της Oριακής Tιμής Συστήματος, η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κυρίως μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, και 100 εκατ. ευρώ από το τέλος AΠE, υπολογισμένο με 2 ευρώ τη μεγαβατώρα. Tο βασικό πρόβλημα για τον ΔEΣMHE είναι το έλλειμμα που σέρνεται από το 2010, το οποίο εάν δεν καλυφθεί, θα το κληρονομήσει το νέο νομικό πρόσωπο που με βάση τον νέο νόμο θα αντικαταστήσει ένα μέρος των σημερινών αρμοδιοτήτων του ΔEΣMHE. Πρόκειται για τον Λειτουργό της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (ΛAΓHE), που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ως ζημιογόνος εταιρεία.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...