Κατά το τέλος Ιανουαρίου η σύσταση της Τεχνικής Ομάδας του «Ήλιος»

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η σύσταση της τεχνικής ομάδας του έργου «Ήλιος», στην οποία θα μετάσχουν και εκπρόσωποι της Ε.Ε., πρώτη εμφάνιση της οποίας θα πραγματοποιηθεί σε διεθνή ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για τα feed-in tariffs. H Εθνική Τράπεζα, o αμερικανικός επενδυτικός οίκος Guggenheim Partners και η εταιρεία Ecco International, που εξειδικεύεται στα ενεργειακά, είναι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το πρότζεκτ, που αφορά την μεταφορά ηλιακής ενέργειας από την χώρα μας προς την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ας σημειωθεί ότι στους παραπάνω οίκους ανέθεσε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων την παρακολούθηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, τις διαπραγματεύσεις, την επίβλεψη των επιπτώσεων του έργου στα έσοδα και το χρέος και γενικά όλης της πορείας προς την υλοποίηση.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για τη σύσταση της «Ηλιος Α.Ε.» (της εταιρείας που θα προωθήσει το πρότζεκτ), καθώς και οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς.


Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστούν τόσο οι επιφυλάξεις του γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και η αρνητική στάση των γερμανών Οικολόγων-Πρασίνων απέναντι στο πρότζεκτ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή των Γερμανών Πρασίνων κου Hans Josef Fell, στο energia.gr (βλ. εδώ), είναι προβληματικό από τεχνικής και οικονομικής πλευράς και έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά σημεία.
Στο πλαίσιο του «Ήλιος», αξίας 20 δις ευρώ, θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά πάνελ, ισχύος 10 GW, σε εκτάσεις επιφάνειας 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα παραχωρήσουν το Δημόσιο και οι δήμοι.
Ανάμεσα στα βασικά εμπόδια που συναντά η υλοποίηση του «Ήλιος» είναι το τεράστιο κόστος μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την Γερμανία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά από την χώρα μας προς την γερμανική επικράτεια. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο μέρος της ενέργειας που θα καταναλώνει το ελληνικό σύστημα να «πιστώνεται» στη Γερμανία και σε όποια χώρα συμμετάσχει με το πρότζεκτ.
Εκκρεμεί ακόμη, εξάλλου, η εκτίμηση του κόστους των δικτύων του «Ήλιος». Άλλο ένα ζήτημα είναι η ανάληψη του συγκεκριμένου κόστους, το οποίο έχει προθυμοποιηθεί, ωστόσο, να καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Έττινγκερ.
πηγή:www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...