Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την Ελλάδα

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, αλλά και οι Γερμανοί, στα πλαίσια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, γεγονός που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ε.Ε και του Βερολίνου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Όλα αυτά, λίγο καιρό πριν την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στη χώρα μας, η οποία θα δώσει το έναυσμα για να «πάρει μπρος» το όλο σχέδιο και να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειές του.

Ο κ. Ρέσλερ θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες, με σκοπό να συζητήσει ζητήματα χρηματοδότησης των έργων, ρυθμιστικά θέματα, τεχνικά, αλλά και πολιτικά. Από τεχνικής πλευράς, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη των δικτύων που απαιτούνται ώστε να μεταφέρεται στο μέλλον η πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίστοιχα, στο ρυθμιστικό κομμάτι, η κατάρτιση του όλου σχεδίου θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην είναι αντίθετο προς την πολιτική ανταγωνισμού της Ε.Ε.


Γενικότερα, η προσοχή των Γερμανών θα δοθεί στο εξής σχεδόν αποκλειστικά στις ΑΠΕ, αφού πρόσφατα η κυβέρνηση Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά την πυρηνική ενέργεια. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι την παραγωγή κατά την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να την στηρίξει το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ αναγκαστικά. Στην πράξη, οι επιλογές αυτές μεταφράζονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το πρόγραμμα «Ήλιος» που αφορά τα καθ’ ημάς.

Καλό θα είναι πάντως να αποφεύγουμε τις παρανοήσεις και τις συγκρίσεις με το φιλόδοξο πρόγραμμα Desertec. Στην παρούσα φάση είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον το Desertec, ή αν το «Ήλιος» θα αποτελέσει μέρος του ή ανταγωνιστικό σχέδιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προοπτική παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αφρική έχει πράγματι αρκετά οφέλη και για αυτό το λόγο αξίζει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Όπως με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά τις γερμανικές επενδύσεις.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...