Μια γάτα χοντρούλα! Ποιό είναι το σωστό βάρος για αυτή;

gata-paxysarkia
Μπορεί η γάτα σου να θυμίζει παιχνιδιάρα μπαλίτσα και να είναι χαριτωμένη, αλλά το παραπανίσιο βάρος δεν κάνει καλό στην υγεία της. Όπως στους ανθρώπους, τα περιττά κιλά θέτουν τις γάτες σε κίνδυνο για πληθώρα σοβαρών παθήσεων. Σακχαρώδης διαβήτης, αρθρίτιδα, κάρδιο-αναπνευστικές παθήσεις, υπέρταση, ασθένειες του συκωτιού, δερματικά προβλήματα, ορισμένοι τύποι καρκίνου κι ένα μικρότερο προσδόκιμο ζωής είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γάτες.

Είναι όντως υπέρβαρη η γάτα σου;

Σύμφωνα με την Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας των Ζώων οι παρακάτω μέσοι όροι αντιστοιχούν σε υγιείς γάτες. Μην ξεχνάς ότι τα παραπανίσια κιλά σε ένα μικρό ζώο όπως η γάτα δρουν πολύ διαφορετικά απ’ ότι σ’ εσένα. Σ’ ένα τόσο μικρό ζώο ακόμα και λιγοστό παραπανίσιο βάρος μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία. Αν το θέμα σε απασχολεί, συζήτησέ το καλύτερα με τον κτηνίατρο.

  • Οικόσιτη γάτα: 3,6 – 4,5 κιλά
  • Περσίας: 3,2 – 5,4 κιλά
  • Σιαμαία: 2,2 – 4,5 κιλά
  • Μακρύτριχη αμερικανική (maine coon): 4,5 – 11,3 κιλά

Πριν της αρχίσεις δίαιτα

–        Αν πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι η γάτα σου υπέρβαρη, τότε μάλλον είναι. Κανόνισε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Εκείνος θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το πρόβλημα βάρους και θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα για να ξαναβρεί η γατούλα τη χαμένη της φόρμα.

–        Τα προβλήματα βάρους στις γάτες αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με αυτά των ανθρώπων. Τα περιττά κιλά συσσωρεύονται αν προσλάβουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε, και είναι πιο κοινά σε οικόσιτες γάτες παρά σε ζώα που περνάνε αρκετό χρόνο έξω. Για να βοηθήσεις τη γάτα σου να χάσει βάρος, μείωσε τις θερμίδες που καταναλώνει και ενθάρρυνέ την να είναι πιο δραστήρια.

–         Δεν είναι εύκολο να κάνεις μια γάτα να ασκηθεί αλλά μπορείς να την κινητοποιήσεις μέσα από το παιχνίδι. Παίξε μαζί της με διάφορα παιχνίδια ή κάντη να κυνηγήσει το φως ενός φακού σε όλο το δωμάτιο.

–         Μην περιμένεις να δεις θεαματικά αποτελέσματα σύντομα. Η υγιής απώλεια βάρους πραγματοποιείται αργά. Ρώτησε τον κτηνίατρο πόσο βάρος ακριβώς χρειάζεται να χάσει η γάτα σου και πόσο χρόνο θα πάρει.

Δεν ανεβαίνει στη ζυγαριά; Ο σωματικός έλεγχος που θα αποκαλύψει την αλήθεια για τα κιλά της γάτας σου..

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...