Γιατί πέφτουν οι τρίχες του σκύλου τόσο πολύ;

giati-peftoun-oi-trixes-tou-skylou
Αν πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σου περισσότερο από ότι θεωρείς φυσιολογικό ή αναμενόμενο, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσεις το τρίχωμά τους να δυναμώσει και να γίνει υγιές και λαμπερό.

Χρησιμοποίησε τα σωστά προϊόντα για τη φροντίδα του τριχώματος

Είναι ίσως πιο βολικό να πλύνεις το σκυλάκι σου με το δικό σου σαμπουάν που το βρίσκεις δίπλα σου μέσα στο μπάνιο, όμως τα προϊόντα περιποίησης που προορίζονται για τους ανθρώπους δεν ταιριάζουν απαραίτητα στις ανάγκες του σκύλου σου και μάλιστα μπορεί να τα αποτελέσματά τους να μην είναι καθόλου ευχάριστα: μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και φαγούρα στο ζωάκι σου και να αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σου περισσότερο από συνήθως.

Πρόσεξε το φαγητό του

Η ποιότητα και η ποικιλία στη διατροφή του μικρού σου συντρόφου παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και του τριχώματός του. Αν αντιληφθείς ότι πέφτουν οι τρίχες του σκύλου ή πέφτουν τούφες από το τρίχωμά του, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο. Εκτός από τις γενικές συμβουλές που θα σου δώσει για τη διατροφή του είναι πιθανό να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα που θα περιλαμβάνει τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για το ζωάκι σου. Επίσης μπορεί να σου συστήσει να αλλάξεις προϊόντα φροντίδας.

Μην παραμελείς το χτένισμα και το κούρεμα

Το να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου μπορεί να είναι ένδειξη ότι δεν περιποιείσαι όσο συχνά χρειάζεται το τρίχωμα του κατοικιδίου σου. Το τακτικό βούρτσισμα του τριχώματος, ειδικά στα σκυλιά, απομακρύνει τις νεκρές τρίχες προτού πέσουν από μόνες σου. Στα pet shop θα βρεις ειδικές βούρτσες ανάλογα με το τρίχωμα του ζώου σου και είναι καλό να τις χρησιμοποιείς μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πότε είναι φυσιολογικό να πέφτουν οι τρίχες του σκύλου;

Η εποχική αλλαγή τριχώματος στα σκυλιά γίνεται λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και του φωτός και φτάνει στο κορύφωμά της δυο φορές τον χρόνο: Μάρτιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Νοέμβριο. Αυτό συμβαίνει για να προστατεύει τα ζώα από τις κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, τόσο από το κρύο του χειμώνα, όσο και από τη ζέστη του καλοκαιριού. Επειδή τα σκυλιά μας τώρα διαβιώνουν συνήθως σε θερμαινόμενα σπίτια, κάτω από τεχνητό φως, μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στην αλλαγή του τριχώματός τους. Ετσι, πολύ συχνά, παρατηρείται μια διαρκής αλλαγή μανδύα. Ωστόσο, αν πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συνήθως είναι καλό να κάνεις μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, αφού αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες άλλες αιτίες όπως π.χ. άγχος, αλλεργίες, μόλυνση στο δέρμα, ορμονικές διαταραχές ή παράσιτα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...