Κινδυνεύεις από το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς;
Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς είναι κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά και μάλιστα πιο επιρρεπείς σε αυτό είμαστε εμείς οι γυναίκες. Ναι, τελικά φαίνεται πως η καρδιά μας ραγίζει και σπάει από τα πολύ έντονα συναισθήματα.
Τι είναι το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς
Μπορεί να ραγίσει η καρδιά σου επειδή δεν θα είναι κοντά σου ο αγαπημένος σου στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από την αγωνία που νιώθεις περιμένοντας κάποια πολύ σημαντικά αποτελέσματα; Μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από ένα πολύ άσχημο νέο που έμαθες χωρίς να το περιμένεις;
Όχι, οι αναφορές για σπασμένη και ραγισμένη καρδιά δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα της λογοτεχνίας. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν κάτι που το ξέραμε εμπειρικά αλλά δεν ήταν γνωστό επιστημονικά.
Αυτό που ήταν ήδη γνωστό είναι πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικές αντιδράσεις στο σώμα – ανάμεσά τους και στην καρδιά. Αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση σοβαρού και ξαφνικού άγχους. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τραυματικά νέα -όπως ο ξαφνικός θάνατος ενός δικού τους ανθρώπου- μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να πάθουν κάτι σαν καρδιακή προσβολή. “Δεν είναι μια συνηθισμένη καρδιακή προσβολή”, εξηγεί ο Dr. Deepak Bhatt, διευθυντής του Παρεμβατικού Καρδιαγγειακού Προγράμματος στο Νοσοκομείο Γυναικών στο Brigham. “Μια συγκλονιστική είδηση, συνήθως κακή αλλά και καλή όπως π.χ. ότι κέρδισες το τζόκερ, προκαλεί στην καρδιά μια αντίδραση που είναι γνωστή ως σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες – ακόμη κι αν δεν υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας, λέει ο Dr. Bhatt.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Universitätmedizin Rostock, στη Γερμανία, αναφέρεται ότι όταν μια είδηση προκαλεί απότομο ψυχικό σοκ ο οργανισμός παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του άγχους, με συνέπεια να συστέλλονται έντονα οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Τα συμπτώματα μιμούνται αυτά ενός εμφράγματος και περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή της καρδιάς και δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς και την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά.
Τα καλά νέα για το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς
Με τη γρήγορη λήψη ιατρικής βοήθειας, οι επιπτώσεις από το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς είναι αναστρέψιμες και οι βλάβες στην καρδιά δεν είναι μόνιμες. Για να προστατέψεις την καρδιά σου από το σύνδρομο αυτό, προσπάθησε να εξασκηθείς στο να μειώνεις το άγχος προτού κλιμακωθεί – τουλάχιστον στις καταστάσεις που μπορείς να ελέγξεις (ωστόσο αν το κάνεις τακτικά μπορεί να σου γίνει συνήθεια και το σώμα σου να αντιδράσει «πιο σωστά» σε μια δύσκολη στιγμή). Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πανικοβλημένη ή θα υποστείς σοκ, δοκίμασε μία άσκηση αναπνοής: πάρε ανάσα από τη μύτη σου μετρώντας μέχρι το πέντε και μετά εξέπνευσε από το στόμα, αργά, μέχρι να αδειάσεις τα πνευμόνια σου από το οξυγόνο τους. Επανάλαβε την ανάσα αυτή ώσπου να νιώσεις ότι αρχίζεις να ηρεμείς. Αν όχι και αν υποψιαστείς πως κάτι δεν πάει καλά, έχεις έντονη ταχυπαλμία, πονάς ή δυσκολεύεσαι να πάρεις ανάσα, κάλεσε το 166.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.