Site icon Loveyou

Ξεπέρασε τη ζήλια για την πρώην του! Εσένα θέλει!

zilia-gia-tin-proin

Η ζήλια για την πρώην και γενικά για το χθες του συντρόφου σου μπορεί να είναι ένα πολύ επώδυνο αγκάθι για τη σχέση σας. Γιατί βέβαια, δε μπορεί να φαντάζεσαι ότι εσύ θα ζηλεύεις και αυτός δε θα καταλάβει τίποτα.

Η φαντασίωση όλων των ερωτευμένων είναι ότι η ζωή ξεκινά τη στιγμή της πρώτης συνάντησης. Ότι μέχρι τότε, ό, τι κι αν είχε υπάρξει δεν ήταν καλό, δεν ήταν δυνατό, δεν ήταν αρκετό… Κι ενώ ζούμε σε αυτό το παραμύθι, μία ξεχασμένη φωτογραφία σε ένα συρτάρι, στην οποία εκείνος μοιάζει τόσο ευτυχισμένος, έρχεται να σου διαλύσει το όνειρο. Μετά ψάχνεις μανιωδώς να βρεις κι άλλες. Ίσως κοιτάς κρυφά το κινητό του να βρεις αν έχει σβήσει το τηλέφωνό της. Τον ρωτάς όλο νόημα αν και γιατί ανταλλάσουν ακόμα μηνύματα σε γιορτές και γενέθλια. Η ζήλια για την πρώην του γίνεται ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση σας. Κι αν δεν το προσέξεις, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από μία πραγματική ερωμένη.

«Η εμμονή στο παρελθόν του συντρόφου και η ζήλια για την πρώην γίνεται αρρωστημένη και δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική», λέει η Μαίρη Λάια, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και συνεχίζει: «Η έντονη ζήλια εκδηλώνεται κυρίως από άτομα που έχουν ισχυρή ανάγκη να αγαπηθούν. Συχνά μάλιστα, οι ίδιοι επαναφέρουν διαρκώς τα θέματα της προηγούμενης ζωής με ερωτήσεις που ζητούν λεπτομερείς απαντήσεις. Πιστεύουν ότι γνωρίζοντας τι έκανε στο παρελθόν μπορούν να προβλέψουν τι θα κάνει ο σύντροφός τους στο μέλλον». Η ζήλια για την πρώην και κάθε πτυχή της προηγούμενης ζωής εκφράζει στην στην ουσία μία ανάγκη ελέγχου του συντρόφου και διαφυγής από την ανασφάλεια. Μαθαίνοντας σκόρπιες πληροφορίες για την προηγούμενη ζωή του συντρόφου μας το μόνο που κατορθώνουμε είναι να πλάσουμε στο μυαλό μας εικόνες και ιστορίες που ενδεχομένως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με το να μοντάρουμε στο νου μας το παρελθόν του άλλου δεν καταφέρνουμε ούτε να έχουμε αληθινή εικόνα γι’ αυτό, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε μελλοντική συμπεριφορά του ανθρώπου με τον οποίο είμαστε ζευγάρι.

Μπορείς να ξεπεράσεις τη ζήλια για την πρώην; Πως θα νιώσεις καλύτερα;


Γιατί νιώθεις ζήλια για την πρώην;

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που καλλιεργείται από την βρεφική κιόλας ηλικία. Ένα μεγάλο μέρος της «χτίζεται» όταν το παιδί αισθάνεται ότι κινδυνεύει το προνόμιο του η μητέρα του να ανήκει αποκλειστικά σε αυτό . Γι’ αυτό και η ζήλια δεν είναι η έκφραση της ανάγκης των ανθρώπων να ανήκουν κάπου, αλλά να τους ανήκουν όλα. Αν οι σπόροι της ζήλιας πέσουν στην παιδική καρδιά μας, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να ανθίζουν σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. «Πολλοί άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν πιστεύουν ότι όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο μερίδιο ευτυχίας σε αυτή τη ζωή. Αν νιώσουν ότι ο σύντροφός τους έχει “φάει” ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ευτυχίας στο παρελθόν, φοβούνται ότι του έχουν μείνει μόνο ψίχουλα για να γευτεί στο μέλλον.», λέει η Μαίρη Λάια. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ένα ευτυχισμένο παρελθόν είναι τις περισσότερες φορές η καλύτερη εγγύησηη για ένα ευτυχισμένο μέλλον. Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει ευτυχισμένες στιγμές στο παρελθόν έχει μεγάλες πιθανότητες να ζήσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον, καθώς γνωρίζει τις δομές να ζει με τέτοιο τρόπο ώστε να «παράγει» ευτυχισμένες στιγμές.

Πως θα ξεπεράσεις τη ζήλια για την πρώην

–  Σκέψου για λίγο: θα ερωτευόσουν ή θα αγαπούσες κάποιον που δε θα είχε κανένα παρελθόν ή έμπειρίες και δε θα είχε καταφέρει να αγαπήσει μέχρι που τον γνώρισες; Αν θες να είσαι ειλικρινής θα απαντήσεις όχι και θα έχεις δίκιο. «Οι εμπειρίες του συντρόφου μας που τη δεδομένη στιγμή ενεργοποιούν τη ζήλια μας είναι αυτές που τον βοήθησαν να κερδίσει τον έρωτα μας.», λέει η ειδικός. Αν απορρίψεις το παρελθόν του, τότε απορρίπτεις κι ένα δικό του κομμάτι. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι φαγητό, να τον παραγγείλεις σκέτο ή με απ’ όλα.

–   Και κάτι ακόμα: ο άνθρωπος αυτός είναι μαζί σου γαιτί το θέλει. Εσύ είσαι το τώρα του, ενώ εκείνη είναι το παρελθόν. Ποια μεγαλύτερη επιβεβαίωση θες;

–  Μία σχέση είναι πραγματικά δυνατή όταν ο καθένας παραμένει σε αυτή, ενώ ανά πάσα στιγμή νιώθει ελεύθερος να φύγει. Αντί να σκαλίζεις το παρελθόν του επικεντρώσου στο να απολαμβάνετε μαζί κάθε στιγμή του παρόντος σας, γιατί αυτό είναι που βάζει τα θεμέλια για το μέλλον σας.

–  Μήπως πρέπει να ζητήσεις βοήθεια; Η ζήλεια για την πρώην του συντρόφου σου δεν μπορεί να είναι το μοναδικό είδος ζήλιας που γνωρίζεις. Κι όσο κι αν η ζήλεια σου μπορεί να είναι ανυπόφορη για τους άλλους, εσένα δεν πρόκειται να σου επιτρέψει να είσαι ευτυχισμένη. Ένας σύντροφος, αν δεν αντέξει τη ζήλια σου, μπορεί να φύγει. Εσύ όμως δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο. Αν λοιπόν η ζήλια σου γίνεται αιτία να μη μπορείς να έχεις μία ευτυχισμένη ζωή, τότε ένας ειδικός θα μπορούσε να σε βοηθήσει.

Και ένα μυστικό

Η ζήλεια είναι πολύ σημαντική σε σχέση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενισχύεις την αυτοπεποίθηση του συντρόφου σου από το να του δείχνεις ότι τον θες μόνο για εσένα. Όμως, είναι και πρέπει να είναι μόνο το αλάτι στη σχέση. Όση νοστιμιά προσθέτει στη σωστή ποσότητα, τόσο κακή είναι η γεύση της αν σου πέσει πολύ.

Exit mobile version