Πράσινη η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία
Στον απόηχο του γενναίου «κουρέματος» που δρομολογείται για τις επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών από την 1η Απριλίου στη Γερμανία, η αποθήκευση ενέργειας φαίνεται ότι εξελίσσεται στην επόμενη μεγάλη πράσινη πρόκληση για την πρωταθλήτρια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χώρα της Ε.Ε.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών του Βραδεμβούργου, Ralf Christoffers, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Πότσνταμ της Γερμανίας. «Μόνο το 2% της πράσινης ενέργειας που παράγουμε στη Γερμανία είναι δυνατόν να αποθηκευτεί. Πρέπει τώρα πια, και με ορίζοντα το 2030, να εστιάσουμε στην αποθήκευση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Christoffers πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αναπτυχθούν σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο για ποσοστό παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές κατά 20% μέχρι το 2020, οι γερμανοί «στρέφουν» τώρα το βλέμμα τους στο μεγάλο ζήτημα της αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας.
Η άνθιση που γνώρισε -και συνεχίζει να γνωρίζει-ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως των φωτοβολταϊκών επί γερμανικού εδάφους είναι αξιοπρόσεκτος.
Μόνο το 2011, εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία περίπου 7.500 νέα μεγαβάτ, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ από φωτοβολταϊκά σε 25.000 μεγαβάτ, σχεδόν όσο στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Παρά τους εντυπωσιακούς αριθμούς, η στρατηγική της χώρας με ορίζοντα το 2030 διευρύνεται. Το τελευταίο διάστημα ο δημόσιος διάλογος για την ανάγκη ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας αποθηκευτικών λύσεων για την ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών -αλλά και αιολικών- εγκαταστάσεων έχει «φουντώσει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο της έκθεσης Solarpraxis, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας.
πηγή: www.energypress.gr