Πολλά έργα υπό κατασκευή αφήνει πίσω του το "κανόνι" της KLT

Σημαντικό αριθμό έργων υπό εγκατάσταση αφήνει πίσω του το «κανόνι» της KLT που σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί χρεοκοπίας και έχει διακόψει τη δραστηριότητά της. Πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, η KLT είχε υπό εγκατάσταση πάρκα ισχύος 10,3MW, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση 22,844MW σε 355 έργα. Ως επί το πλείστον η KLT δραστηριοποιείται σε πάρκα μικρής ισχύος και ο μεγαλύτερος όγκος αφορά σε 100άρια, ενώ στο pipeline υπάρχει και σημαντικός αριθμός μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων πάρκων. Επίσης μεγάλος αριθμός έργων σε εκκρεμότητα, αφορά σε στέγες. Συγκεκριμένα υπό εγκατάσταση βρίσκονται 670,3KW, δηλαδή τουλάχιστον 70 έργα. Συνολικά η εταιρεία έχει τοποθετήσει 662,24KW, που αντιστοιχούν σε συνολικά 84 έργα.
Στην ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ γίνεται λόγος για περίπου 90 επενδυτές που κινδυνεύουν από την οιονεί χρεοκοπία της KLT και οι οποίοι είχαν δώσει στην εταιρεία επιταγές, που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα. Οι επιταγές θα εξοφλούντο μέσω εγκεκριμένων τραπεζικών δανείων, που είχαν εγκριθεί και θα εκταμιεύονταν με την ολοκλήρωση των έργων.
Στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν ότι η εταιρεία παρέδωσε τις επιταγές προς ενεχυρίαση στις τράπεζες, και τα ποσά που εξασφάλισε διατέθηκαν προφανώς για την κάλυψη άλλων προηγούμενων εκκρεμοτήτων και όχι για το σκοπό που είχαν εκδοθεί. Οι επενδυτές με αυτόν τον τρόπο έμειναν ακάλυπτοι και εκτεθειμένοι στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η KLT μέχρι σήμερα θεωρείτο από την αγορά μια σοβαρή εταιρεία που είχε φέρει σε πέρας ένα μεγάλο αριθμό έργων. Ωστόσο όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «δεν έπαψε ποτέ να είναι μια μικρή αναπτυσσόμενη εταιρεία EPC, δηλαδή υπεργολαβική εταιρεία με περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης, που όπως δείχνουν τα πράγματα, ανοίχτηκε παραπάνω από τις δυνάμεις της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».
Ήδη πάντως στην αγορά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από τα έργα που αφήνει «ορφανά» η KLT. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές εταιρείες «μαζεύουν» επιταγές και έρχονται σε συμφωνία με τράπεζες, με στόχο να καλύψουν το κενό και να κατασκευάσουν εκείνες τα έργα που έμειναν ανολοκλήρωτα. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η ίδια η τράπεζα, εάν δηλαδή δέχεται να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης και να μπουν άλλες εταιρείες ως ανάδοχοι έργων, για τα οποία στη σύμβαση είχε οριστεί η KLT. Σημειώνεται ότι στις δανειακές συμβάσεις που υπογράφονται με τις τράπεζες είθισται να ορίζεται συγκεκριμένη περιγραφή του έργου που περιλαμβάνει και τον εργολάβο που θα αναλάβει την κατασκευή του.


Γεγονός παραμένει ότι μεγάλος αριθμός έργων και ιδιοκτητών, παραμένουν εκτεθειμένοι και βρίσκονται στον αέρα, από την όλη υπόθεση. Και παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν η υπόθεση KLT δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη θύμα της εποχής της κρίσης, δεν παύει να είναι το πρώτο κρούσμα σε μια αγορά που ακόμη και σήμερα εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο αντίκτυπος από την εξέλιξη αυτή, σίγουρα δε θα είναι θετικός, σχολιάζουν πηγές της αγοράς. Ωστόσο η KLT, σημειώνουν άλλες πηγές της αγοράς, ίσως είναι ένα πρώτο καμπανάκι, προς όλο τον κλάδο, ότι πρέπει να είναι μετρημένος και προσεκτικός και να αποφεύγει να εκτίθεται σε ανοίγματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις του. Ο κίνδυνος της φούσκας, παραμονεύει για όσους δεν είναι προσεκτικοί και μετρημένοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η αγορά λειτουργεί ως επί το πλείστον με εταιρείες EPC που εισάγουν τον εξοπλισμό με την παραγγελία των έργων, ενώ μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να έχουν «στοκ» από πάνελ και να παραδίδουν άμεσα, ελαχιστοποιώντας τον «κίνδυνο» για τον αγοραστή.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...