Η ανάπτυξη της Ελλάδας θα έρθει μέσα από τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Tον δρόμο για την ανάπτυξη της Ελλάδας μέσα από έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δείχνει ο λόρδος Νίκολας Στερν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ».
«Στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κτίρια έτσι ώστε να μην καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να τονώσει την αγορά στην Ελλάδα», λέει ο οικονομολόγος που έγινε παγκοσμίως διάσημος το 2006 όταν με την έκθεση του προέβλεψε ότι παγκόσμιο ΑΕΠ θα έχει απώλειες από 5%-20% κάθε χρόνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα.
Καθισμένος στον καναπέ της σουίτας του, λίγη ώρα αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank στην Λευκωσία, ο Στερν ξεκαθαρίζει πως ο «πράσινος δρόμος προς την ανάπτυξη» από μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ομως, θεωρεί ότι οι πράσινες επενδύσεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος. «Δεν είναι όλες οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας το ίδιο: το να κατασκευάσεις ένα νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν εξασφαλίζει τόσο πολλές θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί να απελευθερώσει δραστηριότητες οι οποίες αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για τη χώρα. Την ίδια ώρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια από τα έσοδα που προκύπτουν από πράσινους φόρους για την ενθάρρυνση βραχυπρόθεσμων επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης οι οποίες μπορεί να «αποδώσουν» σε μικρό χρονικό διάστημα. Και μετά να εξεταστεί το θέμα των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Ο λόρδος Νίκολας Στερν, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή που εδρεύει στο London School of Economics (LSE), θεωρεί ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσει στη σύσφιγξη των σχέσεων και θα ανοίξει τον δρόμο για την πραγματική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών είναι η κοινή ενεργειακή πολιτική. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ενωθεί. Επειδή τα ευρωπαϊκά κράτη ξοδεύουν πολύ χρόνο με εσωτερικές διαμάχες, χρειάζονται πράγματα που να τα ενώνουν. Για παράδειγμα, η ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι ένα ευρωπαϊκό αντικείμενο που ενώνει την Ευρώπη γύρω από μία πολύτιμη δραστηριότητα. Στο παρελθόν η ευρωπαϊκή ενοποίηση εστίαζε στις μεταφορές και τους οδικούς άξονες, την ενιαία αγορά και άλλα. Η ενοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου και του ενεργειακού τομέα φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα».

Οπως αναφέρει ο Στερν, ο ρόλος της Ελλάδας μέσα σε αυτήν τη νέα ενεργειακή τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς διαθέτει άφθονη ηλιακή ενέργεια. «Μπορεί βραχυπρόθεσμα τα έργα ενεργειακής απόδοσης να είναι οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη, όμως εξετάζοντας το θέμα από την ευρωπαϊκή οπτική, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εξαγωγέας ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως η Ισπανία έτσι και η Ελλάδα έχει μεγάλες περιοχές όπου μπορεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια και οι εξαγωγές μπορούν να είναι μέρος της ιστορίας για την ανάπτυξη».
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Ενα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της χώρας μας, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι το φυσικό αέριο και οι αγωγοί που θα διέρχονται από ελληνικό έδαφος. Οπως λέει ο Στερν, η διαφοροποίηση των οδών προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη είναι πάρα πολύ πολύτιμη, καθώς κανείς δεν θέλει να εξαρτάται από έναν και μόνο προμηθευτή. «Μέρος του αερίου για την Ευρώπη θα μπορούσε να έρχεται από τον Βορρά, άλλο από τον Νότο. Οπως όμως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες πρόκειται να παραχθούν σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι φυσικό να εξελιχθούν σε ενεργειακούς κόμβους, καθώς είναι πολιτικά σταθερές και ουδέτερες χώρες. Εκτός από τους αγωγούς, για να μεταφερθεί το αέριο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να υγροποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μία διαφορετική μορφή επένδυσης, αλλά και αυτή θα μπορούσε να συμβεί».
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...