«Επίπλαστο» το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ
Για «επίπλαστο» έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο μπορεί να υπερκαλυφθεί από το ποσό των 170 εκατ. ευρώ ετησίως που προκύπτει ως ωφέλεια από ορισμένες μορφές ΑΠΕ που δεν υπολογίζονται από το Διαχειριστή στις ημερήσιες προβλέψεις του, κάνει λόγο στο υπόμνημα που υπέβαλε στον υπουργό περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Επικαλούμενος μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο ΣΠΕΦ αναφέρει ότι:
«Ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν υπολογίζει μέχρι σήμερα, στην πρόβλεψη που κάνει για την επόμενη ημέρα, την παραγωγή που εισέρχεται στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και συμπαραγωγή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει τεχνητά η Οριακή Τιμή. Αυτό συμβαίνει καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ που δεν προϋπολογίζεται καλύπτεται (θεωρητικά) από θερμικές μονάδες αυξημένου κόστους ανεβάζοντας έτσι την Οριακή Τιμή».
Ο ΣΠΕΦ αναφέρει ότι το ποσό της κρυφής ωφέλειας αυτής (που κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στα φ/β λόγω της υψηλής συμμετοχής τους στην υποκατηγορία αυτή των ΑΠΕ) καθίσταται «αστρονομικό» αν πολλαπλασιαστεί με το σύνολο της καταναλισκώμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δηλαδή 50 TWh. «Η ετήσια κρυφή ωφέλεια από τις ΑΠΕ αυτές ανέρχεται στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να υπερκαλύψει κατά πολύ το επίπλαστο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ», σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Σε σχέση, τώρα, με τις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και την επικείμενη αναπροσαρμογή τους ο ΣΠΕΦ σημειώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αποκλιμάκωση της εγγυημένης τιμής πώλησης της κιλοβατώρας, ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή, θα προκαλέσει αποθάρρυνση των σημερινών ενδιαφερομένων, ακριβώς επειδή θα αποδειχθεί εκ νέου πως οι νόμοι στην Ελλάδα «δεν κρατάνε για πολύ».
Προσθέτει πως ακριβώς επειδή ο χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων είναι μακρύς, η επενδυτική ανασφάλεια θα είναι τέτοια που θα προκαλέσει πάγωμα των επενδύσεων. «Είναι λάθος να συγκρίνεται η Ελλάδα με χώρες όπως η Γερμανία, όπου αφενός ο χρόνος υλοποίησης επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι πολύ μικρότερος, αφετέρου το τραπεζικό σύστημα παρέχει εύκολη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ», σημειώνει.
Ο ΣΠΕΦ εκτιμά ότι οποιαδήποτε μελλοντική αναδιαπραγμάτευση τιμών θα πρέπει να αντανακλά τις ισχύουσες πραγματικές συνθήκες επενδύσεων στη χώρα μας (κόστος δανεισμού, έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, αυξημένο κόστος επένδυσης λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης υποδομών), υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση του κ. υπουργού ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα αφορούν τα λειτουργούντα φ/β. Επιπλέον θεωρούμε άστοχη οποιαδήποτε απλή σύγκριση τιμών πώλησης με άλλες χώρες.
«Όταν απαιτηθεί μια οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση των κινήτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων μας, θα είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση. Απλώς τονίζουμε πως στην παρούσα συγκυρία, η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο (η επενδυτική αβεβαιότητα, το ρίσκο της χώρας και η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης δεν το επιτρέπουν την παρούσα χρονική στιγμή)», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι παρόλο που οι τιμές του Φ/Β panels έχουν μειωθεί, δυστυχώς έχουν ανέβει όλες οι άλλες παράμετροι του οικονομικού μοντέλου (άμεση και έμμεση φορολόγηση, μηδενική χρηματοδότηση, ρίσκο χώρας, κλπ), με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να μην θεωρείται τόσο μεγάλος όσο παρουσιάζεται εσφαλμένα, λόγω της μείωσης των τιμών του εξοπλισμού.
πηγή: www.energypress.gr