Χάρης Φλουδόπουλος: Μην τα δίνετε όλα στους Γερμανούς, λένε οι Έλληνες
Το περίφημο project Helios με τη δημοσιοποίησή του ήταν λογικό να δημιουργήσει θετικές αντιδράσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία βλέπει να αναβαθμίζεται σημαντικά και να επωμίζεται το «βαρύ φορτίο» μιας από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών για τη χώρα.
Πέρα όμως από την θετική προσδοκία, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr υπάρχουν και οι πρώτες «σκέψεις» μεταξύ της φωτοβολταϊκής επενδυτικής κοινότητας, για το πώς το Helios θα αποτελέσει μια win – win υπόθεση για όλη την αγορά και όχι μόνο για τις γερμανικές εταιρείες που θα πουλήσουν πάνελς για το έργο. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε το τι ενδιαφέρει τους Γερμανούς και κυρίως για ποιους λόγους προτάθηκε το Helios, αναφέρει εκπρόσωπος συνδέσμου επενδυτών φωτοβολταϊκών, που σημειώνει την κρίση που μαστίζει τη γερμανική φωτοβολταϊκή βιομηχανία, μετά τη μείωση των feed in tariff τόσο στη Γερμανία όσο και στη δεύτερη μεγάλη αγορά της Ιταλίας.
Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι η ελληνική συμμετοχή και υπεραξία, προσθέτει η ίδια πηγή που φέρνει ως παράδειγμα τις ελληνικές βιομηχανίες που ξεκίνησαν και δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην παραγωγή εξοπλισμού βάσεων στήριξης.
Εκτός όμως από τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, είτε ως υπεργολάβων είτε ως προμηθευτών για το project, οι Έλληνες επενδυτές ζητούν σε θεσμικό επίπεδο, το Helios να αποτελέσει την αφορμή για να βελτιωθεί το σύστημα της αδειοδότησης και να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για ΟΛΟΥΣ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα φωτοβολταϊκά αφορούν μια ευρεία μάζα επενδυτών και εταιρειών, όχι μόνο του ενεργειακού κλάδου.
Σε τεχνικό επίπεδο πάντως, υπάρχουν ακόμη σημαντικές παράμετροι του έργου που θα πρέπει να διευκρινιστούν κυρίως σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση των δικτύων. Από την παρουσίαση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Αμβούργο, φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια καταρχήν προεργασία.
Έμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς ώστε τα έργα που θα πρέπει να γίνουν να ενταχθούν στα έργα προτεραιότητας για τις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ μετά το 2020 και να τύχουν των ανάλογων ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Η σχετική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων που θα ενταχθούν στον προγραμματισμό για τις νέες ενεργειακές υποδομές της Ε.Ε. λήγει τον Οκτώβριο.
Το σίγουρο είναι ότι έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο το project Helios βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της φωτοβολταϊκής αγοράς, ενώ πιθανότατα στο προσεχές διάστημα και με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, το έργο να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο ώστε να υπάρξουν και επίσημες τοποθετήσεις των θεσμικών φορέων της αγοράς.
(Capital, 8/9/2011)
Πηγή: www.energypress.gr