Όταν δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο …
5 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας
Η Μαίρη Ουάλας επισημαίνει 5 αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να εξοικειωθεί με το νηπιαγωγείο.
1. Ρωτήστε το ευθέως τι είναι αυτό που το φοβίζει. Τι είναι αυτό που περιμένει να του συμβεί στο νηπιαγωγείο. Όταν λέει ότι δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο, με το να του εξηγήσετε τα σημαντικά οφέλη της μάθησης για το μυαλό του και της εκπαίδευσης για την επαγγελματική του σταδιοδρομία δε θα καταφέρετε απολύτως τίποτα. Παροτρύνετέ το να σας ρωτήσει για οτιδήποτε αναρωτιέται και καθησυχάστε το. Κυρίως πρέπει να το πείσετε ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι ένα μέρος που πρέπει να τα κάνει όλα μόνο του και δε θα υπάρχει κανένας να το βοηθά (π.χ. για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα), αλλά ένα μέρος που θα κάνει φίλους, θα παίζει και θα μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα.
2. Ελάτε σε επαφή με κάποιους άλλους γονείς που το παιδί τους πάει στο ίδιο νηπιαγωγείο και προτείνετε να συναντηθείτε για να παίξουν τα παιδιά σας και να γνωριστούν καλύτερα. Το να έχει κάποιο φίλη/η στο νηπιαγωγείο θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί πολύ γρηγορότερα.
3. Διευκρινίστε στο παιδί ότι το νηπιαγωγείο είναι χώρος διασκέδασης και χαράς. Περιγράψτε του με ακρίβεια το πρόγραμμα της ημέρας (αφού συνεννοηθείτε με τη δασκάλα του) για να μην έχει ερωτηματικά και απορίες που ίσως το κάνουν να φοβάται.
4. Δείξτε κατανόηση. Μην αποπαίρνετε το παιδί επειδή δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο και μη το μαλώνετε. Δείξτε ενθουσιασμό για το ότι μεγαλώνει (πείτε για π.χ. «το μωρό μου έγινε αντράκι πια» ή «έχουμε στο σπίτι μία μικρή δεσποινίδα») και δώστε του να καταλάβει ότι νιώθετε περηφάνια για αυτό. Σε κάποια άσχετη στιγμή μπορείτε να το προσεγγίσετε για να μιλήσετε σαν «μεγάλοι» πια. Τότε μπορείτε να του πείτε ότι και εσείς φοβόσαστε να πάτε στο νηπιαγωγείο και αργότερα είχατε άγχος για το αν θα ήσαστε καλή μαθήτρια στο σχολείο, ακόμα και τώρα φοβάστε όταν πρέπει να κάνετε μία νέα αρχή. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι ο φόβος για το άγνωστο είναι φυσιολογικός, αλλά δεν πρέπει να τον αφήνουμε να μας επηρεάζει και να μη μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα στη ζωή μας.
5. Φερθείτε του κάποιες στιγμές σαν να είναι μωρό. Πάρτε το παιδί αγκαλιά, προσφερθείτε να το νανουρίσετε όπως όταν ήταν μωρό, δείτε αγκαλιά το αγαπημένο του παιδικό. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι για εσάς θα είναι το μωρό σας, ακόμα και τώρα που «έχει μεγαλώσει και θα πάει στο νηπιαγωγείο». Θα νιώσει πολύ καλύτερα όταν συνειδητοποιήσει ότι δε θα χάσει τίποτα από την αγάπη και τη φροντίδα που του δείχνατε μέχρι τώρα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.