5 συμβουλές οικονομίας επανεξετάζονται…

συμβουλές οικονομίαςΟι γονείς συμβουλεύουν: «Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία» 
Δεν έχουν απόλυτα δίκιο

Η μεγάλη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ότι χρειάζεσαι αρκετά χρήματα για να καλύψεις – χωρίς άγχος – τις βασικές σου ανάγκες. Σύμφωνα με μελέτη του 2010 του Πανεπιστημίου Πρίνστον, τα άτομα με ετήσιο εισόδημα 75.000 δολαρίων ήταν πιο ευτυχισμένα από αυτά που έβγαζαν λιγότερα χρήματα. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι όσο πιο πλούσιος είναι κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι». Η ίδια μελέτη παρατήρησε ότι όσοι έβγαζαν πάνω από 75.000 δολάρια, δεν είχαν να αναφέρουν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην ψυχολογία τους.
Σκέψου αυτό: Μία από τις πιο τεκμηριωμένες συμβουλές οικονομίας είναι να ξοδεύεις τα χρήματα σου με στόχο να έχεις περισσότερες εμπειρίες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JournalofPersonalityandSocialPsychology, βρήκε ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι όταν ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες που μοιράζονται (ένα ταξίδι, μια συναυλία, ένα δείπνο), παρά σε πράγματα που χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα (ρούχα, κοσμήματα). Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι πολλές εμπειρίες που μας χαρίζουν ευτυχισμένες στιγμές είναι οικονομικά προσιτές ή δεν κοστίζουν τίποτα. Γι’ αυτό, κάνε ένα πικνίκ στη φύση με τον σύντροφό σου αντί να πάτε σε ένα ακριβό εστιατόριο, ή πέρασε ένα βράδυ παίζοντας επιτραπέζια με φίλους αντί να βγείτε για ποτό.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Ποτέ να μην δανείζεσαι, αλλά ούτε να δανείζεις από φίλους και γνωστούς»
Έχουν δίκιο

Από τις πλέον έγκυρες συμβουλές οικονομίας. Ποτέ να μην δανείζεσαι, αλλά ούτε να δανείζεις σε… συγγενείς και φίλους. Αν πρέπει να δανείσεις ή να δανειστείς, φρόντισε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο συμφωνητικό που θα «προστατεύει» τα συμφέροντά σου. Με αυτόν τον τρόπο, αν προσεγγίσεις τη συναλλαγή ως μια επαγγελματική συμφωνία, θα είναι πιο εύκολο για όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Μην δανείζεσαι για να πληρώσεις αυτά που χρωστάς»
Έχουν δίκιο, ως ένα βαθμό

Αν η πιστωτική κάρτα Α σε χρεώνει με τόκο 3%, αλλά η πιστωτική κάρτα Β σού επιβάλλει 8%, τότε βέβαια και θέλεις να δανειστείς από την Α για να πληρώσεις τη Β μεταφέροντας τον λογαριασμό σου (και εξοικονομώντας ένα σωρό λεφτά ετησίως). Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, όμως, ενημερώσου σωστά και μην ξεχάσεις να συνυπολογίσεις τα έξοδα μεταφοράς. Όπως και να’ χει, η μεταφορά λογαριασμών δεν αποτελεί μια αποτελεσματική – μακροπρόθεσμα – στρατηγική. Και σίγουρα δεν οδηγεό πουθενά να δανείζεσαι από φίλους ή συγγενείς για να ξεχρεώνεις άλλους φίλους και συγγενείς.
Μία συμβουλή: Φτιάξε ένα πλάνο για να απαλλαγείς από το χρέος της πιστωτικής μια και καλή. Μπορείς, ακόμα, να απευθυνθείς σε έναν οικονομικό σύμβουλο ή να ζητήσεις ένα μικρό δάνειο σε κάποιο μικρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αντί για τη μεγάλη τράπεζα. Αν πληροίς κάποια κριτήρια (εγγυήσεις), μπορείς να πετύχεις μια συμφέρουσα συμφωνία που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα, ειδικά αν πλήρωνες περισσότερα σε τόκους πιστωτικής κάρτας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...