Ορμόνες: δε φαντάζεσαι για πόσα φταίνε! Μάθε τα 7 από αυτά

Μάθε ποιες είναι και τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες σου

Aδρεναλίνη Παράγεται από ένα συγκεκριμένο μέρος των επινεφριδίων (που είναι μικροί αδένες πάνω από τους νεφρούς) όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους.

Iνσουλίνη Κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος υπό έλεγχο και παράγεται από το πάγκρεας. Η ανεπάρκειά της προκαλεί τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη (τύπου Ι ή τύπου ΙΙ).

Kορτιζόλη Σε τελευταίες ιατρικές έρευνες συμπεραίνεται πως ευθύνεται, τελικά, για τις περισσότερες απειλές κατά της ηρεμίας μας, συμπεριλαμβανομένης της βουλιμίας, της απώλειας μυϊκού όγκου, εμφάνισης διαβήτη, απώλειας μνήμης και κατάθλιψης.

Mελατονίνη Παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από ένα αδένα στο πίσω μέρος του, την επίφυση, και η έκκρισή της αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι. Έχει πολλαπλές δράσεις, ενώ, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι είναι ο φυσικός ογκοστατικός παράγοντας συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση.

Οιστρογόνα Παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η δράση τους σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των οστών είναι πιο έντονη στις γυναίκες, όπως και στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και την εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη, διευκολύνουν την κυκλοφορία και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.

Tεστοστερόνη Η έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά τη λίμπιντο, ενώ οι αυξημένες τιμές της, π.χ., εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων (πολυκυστικές ωοθήκες, όγκοι επινεφριδίων), έχουν παρενέργειες, όπως αύξηση της τριχοφυΐας, ακμή, διαταραχές του κύκλου και σπάνια απόκτηση ανδρικής χροιάς στη φωνή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...