Κάνεις κολύμπι; Τι γυμνάζεις & πόσες θερμίδες καις
«Το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση, αν κολυμπάς δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο». Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει κάποια στιγμή την παραπάνω δήλωση, που όπως κάθε τι απόλυτο δεν μπορεί να είναι και σωστό. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε σύντομα αλλά σφαιρικά το κεφάλαιο κολύμβηση καταγράφοντας τα τρία σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της μορφής άσκησης με τη βοήθεια του Νίκου Γκόνη, πιστοποιημένου personal trainer από το American College of Sports Medicine.
Τι κερδίζεις όταν κάνεις κολύμπι
1. Η κολύμβηση είναι μία ολοκληρωμένη μορφή αερόβιας άσκησης που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Πραγματικά, η ανάγκη εξισορρόπησης του σώματος μέσα στο νερό καθώς και η συνδυασμένη κίνηση του άνω και κάτω κορμού οδηγεί στην αρμονική και ολοκληρωμένη εγκύμναση των κύριων μυικών ομάδων. Επίσης, ο συνδυασμός των κινήσεων που απαιτείται βελτιώνει και την νευρομυϊκή συναρμογή (neuromascular fascilitation) βοηθώντας τον αθλούμενο να ενεργοποιεί περισσότερες μυικές ίνες σε κάθε του δραστηριότητα. Βέβαια, για να αποκομίσουμε το μέγιστο όφελος από την κολύμβηση δεν πρέπει να αρκούμαστε σε ένα στυλ (πχ ελεύθερο) αλλά να συνδυάζουμε στην προπόνησή μας διάφορα στυλ, διάφορες ασκήσεις και εναλλαγές αργών/γρήγορων κομματιών. Επίσης, τα βοηθήματα κολύμβησης (όπως grips, κοντά πέδιλα) βοηθούν τόσο στην βελτίωση της τεχνικής όσο και στην αύξηση της έντασης
2. Είναι η ιδανικότερη μορφή αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς. Η άνωση του νερού βοηθά στον δραματικό περιορισμό των φορτίων που δέχονται οι αρθρώσεις ενώ η αντίσταση του νερού επιτρέπει την επαρκή εκγύμναση των μυών, που συνήθως έχουν ατροφήσει μετά από σοβαρούς τραυματισμούς. Αναφορικά με τις αρθρώσεις του ποδιού ιδιαίτερα, η οριζόντια θέση μέσα στο νερό και η ολική διαφοροποίηση της μηχανικής της κίνησης καθιστά την κολύμβηση δώρο εξ ουρανού στην αθλητική αποκατάσταση τραυματισμών του γόνατος, της ποδοκμημικής και του ισχύου.
3. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας. Η κολύμβηση απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλο το ηλικακό φάσμα, από βρέφη μέχρι υπερήλικες. Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με ιστορικό καρδιακών παθήσεων, η κολύμβηση ενδύκνυται ως μορφή άσκησης διότι οι καρδιακοί παλμοί μέσα στο νερό είναι μειωμένοι, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.
Το κολύμπι είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να γυμνάζεις όλο το σώμα και να καις πολλές θερμίδες. Δηλαδή είναι η ιδανική επιλογή άσκησης για απώλεια βάρους και γράμμωση του σώματος. Η κολύμβηση τονώνει κυριολεκτικά κάθε μυ του σώματός σου, υποστηρίζοντας πλήρως το βάρος σου, οπότε γίνονται σχεδόν απίθανοι οι τραυματισμοί ή οι θλάσεις. Αυτό που επίσης πρέπει να ξέρεις είναι ότι το κολύμπι είναι άκρως χαλαρωτικό- μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι έχει παρόμοια επίδραση στα εγκεφαλικά κύματα με το διαλογισμό.
Ποιο στυλ στο κολύμπι είναι καλύτερο;
Όποιο κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και η εμπειρία σου, η μίξη διαφορετικών στυλ στο κολύμπι είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζει ότι θα δουλέψεις διαφορετικές μυϊκές ομάδες, και βέβαια ότι δε θα βαρεθείς. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το πρόσθιο προσφέρεται για χαλάρωση και η πεταλούδα για φυσική κατάσταση. Εάν εκτελείς καλά και τα δύο, το πρόσθιο, ως στυλ όπου κυριαρχεί η κίνηση των ποδιών, ουσιαστικά καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό απ’ ό,τι το ελεύθερο. Πριν ξεκινήσεις είναι σημαντικό να μάθεις την τεχνική. Η κολύμβηση διαφέρει από τους άλλους τρόπους αερόβιας άσκησης στο ότι είναι δύσκολο να συνεχίσεις για πολύ όταν δε διατηρείσαι σε καλή φόρμα ή δεν έχεις καλή τεχνική. Ανάλογα με το στυλ που θα επιλέξεις στο κολύμπι, άλλες μυϊκές ομάδες συμμετέχουν λιγότερο και άλλες περισσότερο στη φάση της προώθησης. Για παράδειγμα, στο ύπτιο γυμνάζεται περισσότερο η πλάτη από ότι το στήθος, ενώ στο ελεύθερο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επίσης, στο πρόσθιο γυμνάζονται τα πόδια περισσότερο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο στυλ ή σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
Υπάρχουν μειονεκτήματα όταν επιλέγεις να γυμνάζεσαι με το κολύμπι; Διάβασε παρακάτω…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.