Οι κώδικες επικοινωνίας στη φιλία. Καβγάδες τέλος!

kodikes-epikoinonias
Οι κώδικες επικοινωνίας στη φιλία είναι αυτοί που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μακροχρόνιες ουσιαστικές φιλικές σχέσεις. Σκέψου, ότι ακόμα και πράγματα που δε μοιάζουν ή δεν είναι σημαντικά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα μόνο και μόνο γιατί εσύ και η φίλη ή ο φίλος σου δεν έχετε μάθει να επικοινωνείτε σωστά. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, προσπάθησε να τις εφαρμόζεις και γίνε το παράδειγμα για να κάνουν και οι φίλοι σου το ίδιο.

Γίνε καλή ακροάτρια

Ο βασικότερος ίσως από τους κώδικες επικοινωνίας, αφού όταν κάποιος δεν ακούει, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να επικοινωνήσει. Οι καταστάσεις που εύκολα μπορεί να προκαλέσουν τα «κλειστά αυτιά» είναι:

    • Πληγωμένα αισθήματα (όταν ο άλλος αισθάνεται ότι δεν τον ακούς)
    • Παρεξηγήσεις (όταν προτρέχεις και υποθέτεις αυτό που θα πει ο άλλος, χάνοντας την ουσία)
    • Καυγάδες (όταν ακούς μόνο λίγες λέξεις και θυμώνεις που ο άλλος δεν λέει αυτό που θα ήθελες να ακούσεις).

Μάθε να ακούς προσεχτικά τους άλλους και να καταλαβαίνεις αυτό που σου λένε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσεις στους φίλους σου να καταλάβουν ότι τους αφιερώνεις την προσοχή σου.

Εντόπισε πότε το μήνυμα χάνεται στη διαδρομή

Παρατήρησες ότι υπάρχουν παρεξηγήσεις ανάμεσα σε σένα και τη φίλη σου; Έκανες σχέδια στο Facebook και τελικά τινάχτηκαν στον αέρα; Έτυχε ποτέ να στείλεις μήνυμα για να βρεθείς κάπου με μια φίλη, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ; Ή μήπως η φίλη σου θύμωσε μαζί σου γιατί νόμισε ότι την κορόιδευες στο email, ενώ εσύ προσπαθούσες απλώς να την παρηγορήσεις; Αν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν διαρκώς προβλήματα ανάμεσα σε σένα και τους φίλους σου, οι κώδικες επικοινωνίας σας χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Είναι γεγονός ότι όλοι λίγο πολύ συνηθίζουν να στέλνουν email ή να επικοινωνούν μέσω Facebook αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο και να αφήνουν ένα μήνυμα. Πρακτικό από τη μία, αλλά ο γραπτός λόγος δεν  χρωματίζει τα λόγια σου, δεν δίνει σοβαρό ή αστείο τόνο, δεν διαχωρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον από την ειρωνεία. Άρα δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Μήπως το τηλέφωνο σας ταιριάζει καλύτερα;

Που βρίσκονται τα όρια ειλικρίνειας και προσβολής;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...