Τσακώθηκαν οι φίλες σου & σου ζητάνε να διαλέξεις;
Συμβαίνει και στις καλύτερες φιλίες! Μάλωσαν οι δύο καλύτερες σου φίλες μεταξύ τους και η μία από αυτές αισθάνεται προδομένη και σου ζητά να σταματήσεις να κάνεις παρέα με την άλλη, διαφορετικά δε θα σου ξαναμιλήσει. Εσύ όμως δε θες… Αναρωτιέσαι πως πρέπει να χειριστείς την κατάσταση;
Σε μία φιλία ένα τελεσίγραφο δεν μπορεί να αποτελεί καλή ένδειξη και σπάνια έχει αίσιο τέλος. Αν οι δύο σου φίλες μάλωσαν το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι δικό σου. Βέβαια, από τη στιγμή που η μία σου ζήτησε να μην βλέπεις την άλλη, θα χρειαστεί ν’ αποφασίσεις τί θα κάνεις.
Έχεις διάφορες επιλογές και αυτό που θα αποφασίσεις θα εξαρτηθεί από τα συναισθήματα σου προς τις φίλες σου, αλλά και την αποψή σου για η διαφωνία τους. Το πιθανότερο είναι να επιλέξεις να φερθείς με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:
α. Να μην κάνεις τίποτα. Μπορείς να επιλέξεις να «μην κάνεις τίποτα», δηλαδή ν’ αγνοήσεις το αίτημα της φίλης σου να μην ξαναδείς την τρίτη της παρέας. Έτσι, βέβαια, ρισκάρεις να δημιουργήσεις θέμα με αυτήν τη φίλη γιατί ενδέχεται να αισθανθεί ότι δε βρίσκεσαι στο πλευρό της.
β. Να προσπαθήσεις να τις κάνεις να μιλήσουν και να τα βρουν μεταξύ τους, μολονότι αυτό κρύβει παγίδες. Όσο αγνές κι αν είναι οι προθέσεις σου, δεν αποκλείεται μία από τις δύο κοπέλες να δυσαρεστηθεί μαζί σου που οργάνωσες κάτι τέτοιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια καλή λύση είναι να στείλεις και στις δύο ένα email που θα λέει: «Νοιάζομαι και για τις δυο σας και θα ήθελα να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ ώστε να λυθεί η παρεξήγηση. Μπορούμε να συζητήσουμε οι τρεις μας με εμένα διαμεσολαβητή; Θέλω μόνο να βοηθήσω και τις δύο να επιλύσετε τις διαφορές σας».
γ. Να σεβαστείς την επιθυμία της φίλης σου και να σταματήσεις να μιλάς με την άλλη. Όμως έτσι, θα κάνεις το δικό τους θέμα και δικό σου. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος τρίτος συναισθάνεται σε τέτοιο βαθμό το φίλο του για την άσχημη συμπεριφορά του άλλου, που επιθυμεί και ο ίδιος να δώσει ένα τέλος στη σχέση του μ’ εκείνο το άτομο.
δ. Να εξηγήσεις στην προδομένη φίλη σου ότι την αγαπάς, αλλά δε θέλεις να χάσεις καμιά από τις δυο τους από τη ζωή σου, ενώ παράλληλα δεν νιώθεις ότι είσαι σε θέση να λήξεις την άλλη φιλία εξαιτίας των γεγονότων. Ρώτησέ την γιατί είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτή να μην ξαναμιλήσεις με την άλλη σου φίλη κι άκουσε προσεχτικά όσα έχει να σου πει προσπαθώντας να καταλάβεις τους λόγους της.
Αν συνεχίσεις να είσαι φίλη και με τις δύο
Αν θεωρείς ότι η αιτία του καβγά δεν είναι τόσο σημαντική για να χαλάσει μια φιλία, τότε μάλλον θα συνεχίσεις να κάνεις παρέα και με τις δύο και ίσως ζητήσεις να μη προσπαθήσουν να σε βάζουν στην μέση. Στην αρχή, το πιο πιθανό είναι να νιώθεις αμήχανα που συνεχίζεις να είσαι φίλη και με τις δύο, κι αν η προδομένη φίλη σου τρέφει τόσο δυνατά αισθήματα, ενδέχεται να λήξει και τη δική σας σχέση, εφόσον θέλεις να διατηρήσεις τη φιλία με την άλλη κοπέλα. Εσύ πως θα νιώσεις σε μια τέτοια προοπτική; Ένας καυγάς, μία προδοσία ή μια διαφωνία αντιμετωπίζονται πάντα ανάλογα με τις προσωπικότητες όσων εμπλέκονται. Σε μια φιλία, μία προδοσία μπορεί είναι αρκετή για να τη διαλύσει, αλλά ίσως και να είναι αφορμή για τη δημιουργία ακόμα βαθύτερων και πιο ουσιαστικών σχέσων. Κι επειδή σχεδόν ποτέ δεν αποδεκνύεται σωστή η αντίδραση εν βρασμώ, καλύτερα άφησε το κανάλι της επικοινωνίας ανοιχτό και με τις δύο φίλες σου, ώσπου να εμφανιστεί κάποια λύση.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.