Site icon Loveyou

Οι κώδικες επικοινωνίας στη φιλία. Καβγάδες τέλος!

kodikes-epikoinonias
Οι κώδικες επικοινωνίας στη φιλία είναι αυτοί που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μακροχρόνιες ουσιαστικές φιλικές σχέσεις. Σκέψου, ότι ακόμα και πράγματα που δε μοιάζουν ή δεν είναι σημαντικά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα μόνο και μόνο γιατί εσύ και η φίλη ή ο φίλος σου δεν έχετε μάθει να επικοινωνείτε σωστά. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, προσπάθησε να τις εφαρμόζεις και γίνε το παράδειγμα για να κάνουν και οι φίλοι σου το ίδιο.

Γίνε καλή ακροάτρια

Ο βασικότερος ίσως από τους κώδικες επικοινωνίας, αφού όταν κάποιος δεν ακούει, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να επικοινωνήσει. Οι καταστάσεις που εύκολα μπορεί να προκαλέσουν τα «κλειστά αυτιά» είναι:

Μάθε να ακούς προσεχτικά τους άλλους και να καταλαβαίνεις αυτό που σου λένε. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσεις στους φίλους σου να καταλάβουν ότι τους αφιερώνεις την προσοχή σου.

Εντόπισε πότε το μήνυμα χάνεται στη διαδρομή

Παρατήρησες ότι υπάρχουν παρεξηγήσεις ανάμεσα σε σένα και τη φίλη σου; Έκανες σχέδια στο Facebook και τελικά τινάχτηκαν στον αέρα; Έτυχε ποτέ να στείλεις μήνυμα για να βρεθείς κάπου με μια φίλη, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ; Ή μήπως η φίλη σου θύμωσε μαζί σου γιατί νόμισε ότι την κορόιδευες στο email, ενώ εσύ προσπαθούσες απλώς να την παρηγορήσεις; Αν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν διαρκώς προβλήματα ανάμεσα σε σένα και τους φίλους σου, οι κώδικες επικοινωνίας σας χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Είναι γεγονός ότι όλοι λίγο πολύ συνηθίζουν να στέλνουν email ή να επικοινωνούν μέσω Facebook αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο και να αφήνουν ένα μήνυμα. Πρακτικό από τη μία, αλλά ο γραπτός λόγος δεν  χρωματίζει τα λόγια σου, δεν δίνει σοβαρό ή αστείο τόνο, δεν διαχωρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον από την ειρωνεία. Άρα δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Μήπως το τηλέφωνο σας ταιριάζει καλύτερα;

Που βρίσκονται τα όρια ειλικρίνειας και προσβολής;



 Συγκεντρώσου σε αυτά που λες και μη μιλάς απλώς για να μιλάς

Συνηθίζεις να αλλάζεις θέμα την ώρα που μιλάς; Ίσως υπάρχουν πράγματα που θέλεις να μοιραστείς με τις φίλες σου, αλλά το μυαλό σου ταξιδεύει και καταλήγεις τελικά να μιλάς για ένα σωρό άλλα πράγματα. Αν αυτές σε ξέρουν τόσο καλά κι αυτή σου η ιδιαιτερότητα δεν τις ενοχλεί, τότε κανένα πρόβλημα. Όμως, δεν αποκλείεται αυτή σου η στάση να ληφθεί σαν προσπάθεια να μονοπωλείς τη συζήτηση ακόμα κι αν δεν έχεις κάτι να πεις ή ως έλλειψη ενδιαφέροντος. Ώρα να πατήσεις το κουμπί που λέει «αλλαγή τρόπου σκέψης» και αναζήτηση ενός νέου τρόπου επικοινωνίας.
Αναρωτιέσαι πώς θα ξέρεις αν λες ασυναρτησίες; Παρατήρησε αν σου συμβαίνει κάποιο από τα παρακάτω:

Να είσαι δυναμική, αλλά όχι προσβλητική

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δυναμισμός σημαίνει να μιλάς στους άλλους με επιθετικό τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει να απευθύνεσαι στους άλλους με σιγουριά κάθε φορά που έχεις να πεις κάτι. Με άλλα λόγια, αντί να αφήνεις ένα θέμα να γιγαντώνεται, το αντιμετωπίζεις άμεσα. Το ιδανικό είναι να είσαι ειλικρινής με τις φίλες σου, προσέχοντας όμως να μη γίνεσαι απότομη ή να τους πληγώνεις αδιαφορώντας για τα αισθήματα τους. Οι κώδικες επικοινωνίας στη φιλία προστάζουν να εκφράζεις την άποψή σου με αυτοπεποίθηση ακόμα κι όταν γνωρίζεις ότι ο άλλος διαφωνεί, αλλά πάντα καλοπροαίρετα και χωρίς ίχνος ειρωνείας. Το να είσαι δυναμική μέσα σε μια φιλία σημαίνει ότι όταν οι φίλες σου ξεπερνούν τα όρια, τους διορθώνεις, αλλά με αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο, οι καυγάδες περιορίζονται στο ελάχιστο κι εσύ αποφεύγεις τα αρνητικά αισθήματα που συσσωρεύονται μερικές φορές με τον καιρό στα πλαίσια μιας φιλίας.

Αξίζει να προσπαθήσεις να βρείτε νέους κώδικες επικοινωνίας;


 Αναζήτησε την κατάλληλη στιγμή για να λύσεις ένα θέμα 

Πολύ συχνά, δεν είναι αυτό που λες αλλά πότε και πώς το λες. Ορισμένες συζητήσεις απλώς εξελίσσονται καλύτερα όταν γίνονται την κατάλληλη στιγμή.

Απόφυγε, λοιπόν, τις ακόλουθες στιγμές για να διευκρινίσεις ένα θέμα:

Η συμπεριφορά που συμβαδίζει με τους αποτελεσματικούς κώδικες επικοινωνίας είναι να περιμένεις ώσπου να έχετε τον χρόνο να συζητήσετε με ηρεμία, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα δεν αποκλείεται να διογκωθεί, αντί να λυθεί.

Οι κώδικες επικοινωνίας απαιτούν ηρεμία και υπομονή 

Αν είσαι θυμωμένη θα πεις χωρίς αμφιβολία πράγματα που δεν εννοείς και συνήθως είναι από αυτά που όταν τα λες δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω έτσι απλά. Αντί αυτού, περίμενε να μιλήσεις όταν πια θα έχεις ηρεμήσει – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνεις υπομονή μια-δυο μέρες – ώστε να συζητήσεις χωρίς θυμό.
Αν η φίλη σου θέλει να μιλήσει κι εσύ είσαι ακόμα αναστατωμένη, πες της: «Θέλω πραγματικά να συζητήσουμε αλλά αυτή τη στιγμή είμαι πολύ αναστατωμένη και θέλω να περιμένω μέχρι να καθαρίσει το μυαλό μου. Θεωρώ πως είναι καλύτερο για τη φιλία μας να σκεφτώ για λίγο την κατάσταση».

Παρέσυρε τη φίλη σου στο να θέσετε μαζί τους δικούς σας κανόνες επικοινωνίας

Αν πιστεύεις ότι εσύ και η φίλη σου έχετε συχνά προβλήματα επικοινωνίας, μην την κατηγορήσεις ότι έχει κάνει κάτι λάθος, γιατί το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο δικό σου κομμάτι. Επιπλέον, κάτι που είναι σωστό και αυτονόητο για έναν άνθρωπο δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει για όλους. Αν σε ενδιαφέρει η σχέση σου με τη φίλη σου, ζήτησέ της να σου δώσει ιδέες για το πώς μπορείτε να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποίησε τη φόρμουλα:
«Παρατήρησα ότι τελευταία υπήρξαν μερικές παρεξηγήσεις. Θες να συννενοούμαστε πριν κανονίσω ποια ταινία θα δούμε ή τι ώρα θα βρεθούμε; Προτιμάς να σε παίρνω τηλέφωνο προτού φύγω; Ή μήπως προτιμάς να σου στέλνω ένα μήνυμα;». 

ΠΡΟΣΟΧΗ
Σκέψου ποιος είναι ο στόχος σου!!

Φρόντισε κάθε είδους επικοινωνίας να έχει έναν βασικό στόχο: τη βελτίωση και τη διατήρηση της φιλίας σας. Αν λες ή κάνεις πράγματα που δεν καλλιεργούν τη φιλία, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να αφήσεις τη συγκεκριμένη σχέση. Στην τελική, μία φιλία πρέπει να είναι μία όμορφη σχέση όπου και οι δύο να μπορείτε να εκφράζετε αυτό που θέλετε χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα κριθείτε ή θα παρεξηγηθείτε.

 

Exit mobile version