Τα social media απειλούν την καριέρα σου! Πρόσεχε

social-media

Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…είσαι υπερβολικά αρνητική online

Ακριβώς όπως δεν θα τριγύριζες στο γραφείο μουρμουρίζοντας και γκρινιάζοντας όλη μέρα, μην το κάνεις ούτε online. Το γραφείο προσωπικού μπορεί να εκλάβει μια σειρά από αγενή ή θυμωμένα σχόλια – ακόμη κι αν δεν σχετίζονται με τη δουλειά – πολύ αρνητικά. «Με τον τρόπο αυτό δείχνεις τον χαρακτήρα και τη στάση σου», λέει η Salpeter. Οπότε, περιόρισε στο ελάχιστο τα κακεντρεχή σχόλια και τις σκόπιμες περιαυτολογίες, ειδικά αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας.

Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…δέχεσαι το αίτημα φιλίας του αφεντικού σου χωρίς δεύτερη σκέψη

Το ν’ αναζητάς το αφεντικό σου στο Facebook δεν θεωρείται γενικά καλή ιδέα, αλλά η παγίδα κρύβεται στο ενδεχόμενο να θέλει το αφεντικό σου να «γίνεται φίλοι». Αν δεν έχει τύχει ως τώρα να βρεθείς σ’ αυτή τη θέση, μπορείς ν’ αλλάξεις τις ρυθμίσεις του προφίλ σου ώστε να μην είναι προσβάσιμο, εξηγώντας στους συναδέλφους σου ότι πολύ απλά δεν είσαι τύπος του Facebook. Σε περίπτωση, βέβαια, που εκκρεμεί ήδη ένα αίτημα φιλίας από κάποιον συνάδελφο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να «συμμαζέψεις» το προφίλ σου, να δεχτείς το αίτημα και να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική με τα ποσταρίσματά σου στο μέλλον. Για παν ενδεχόμενο, θεώρησε ότι οτιδήποτε γράφεις κοινοποιείται σε όλους ακόμη κι αν έχεις ενεργοποιήσει ένα σωρό παραμέτρους για το privacy.

Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…διαχειρίζεσαι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο

Αν προσπαθείς ν’ αφήσεις το προσωπικό σου στίγμα, τότε χρειάζεται να είσαι ενεργή σε διάφορες ιστοσελίδες social media, και δεν είναι ανάγκη να συνδέονται όλες με τη δουλειά σου. Αν έχεις την τάση να γράφεις αυθόρμητα tweets και posts στο Instagram δεν υπάρχει πρόβλημα, απλώς μην αναφέρεις το όνομα της εταιρείας ή τη δουλειά που κάνεις στα προσωπικά σου στοιχεία, λέει ο Haberman. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εστιάσεις στην αύξηση των επαγγελματικών επαφών στο προφίλ του LinkedIn. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσεις το προσωπικό σου URL ώστε να περιέχει το πλήρες ονοματεπώνυμό σου (είναι πανεύκολο και δωρεάν αν μπεις στις ρυθμίσεις του προφίλ). Με αυτόν τον τρόπο, το LinkedIn θα είναι το πρώτο πράγμα που θα εμφανίζεται στο  Google όταν κάποιος σε ψάχνει.

Το μυστικό για να δουλεύουν τα social media για την εξέλιξη της καριέρας σου;  Κινήσου με οδηγό την κρίση σου κι επίλεξε προσεχτικά τί θ’ αναρτήσεις ή πού θα κοινοποιήσεις τις πληροφορίες. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για έναν εργοδότη από έναν εργαζόμενο που ξέρει ν’ ασκεί σωστά την κρίση του», λέει η Salpeter.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...