Οι πιο απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη
Μάθε ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη και, εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να σου δώσει ο γιατρός, κάνε έξυπνες διατροφικές επιλογές.
Οι βιταμίνες στην εγκυμοσύνη
Οι βιταμίνες στην εγκυμοσύνη είναι πάρα πολύ σημαντικές για την καλή υγεία, τόσο τη δική σου όσο και του μωρού που μεγαλώνει μέσα σου. «Συνολικά οι βιταμίνες είναι πέντε –Α, Β, C, D και Ε- και με εξαίρεση τη D, όλες προσλαμβάνονται από τις τροφές» διαβάζουμε στο βιβλίο “Η εγκυμοσύνη από εβδομάδα σε εβδομάδα” της Lesley Regan, καθηγήτριας Μαιευτικής και Γυναικολογίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ισόρροπον. Για να παράγει ο οργανισμός σου την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D αρκούν περίπου 40 λεπτά έκθεσης στο φως της ημέρας καθημερινά. Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι αντιοξειδωτικές και έχουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τις βλαπτικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών –χημικών που παράγονται από τα κατάλοιπα του οξυγόνου που εισπνέουμε. Τα αντιοξειδωτικά καθαρίζουν αυτά τα χημικά και τα εμποδίζουν να βλάψουν τα κύτταρα του οργανισμού σου.
Ορισμένες βιταμίνες όπως η Β και η C δεν αποθηκεύονται στο σώμα, οπότε χρειάζεται να φροντίζεις τη διατροφή σου ώστε να είσαι σίγουρη πως παίρνεις κάθε μέρα την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεσαι αυτή την περίοδο που είσαι έγκυος. Επιπλέον, κάποιες βιταμίνες, όπως η C, διασπώνται γρήγορα όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και τη ζέστη. Γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα μαγειρεμένα. Τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών σε σχέση με τα λαχανικά κονσέρβας, τα οποία χάνουν πολλές από τη βιταμίνες τους κατά την κονσερβοποίηση.
Εκτός από βιταμίνες στην εγκυμοσύνη χρειάζεσαι ασβέστιο και σίδηρο
Το ασβέστιο είναι ουσιώδες για τα οστά και τα δόντια του εμβρύου και για την ανάπτυξη της καρδιάς, των νεύρων και των μυών του. Απαιτείται για την ανάπτυξη του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και για την πηκτικότητα του αίματος. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, τα ξερά φρούτα, τα αμύγδαλα και οι εμπλουτισμένες τροφές όπως χυμός πορτοκαλιού και ψωμί.
Ο σίδηρος είναι ουσιώδης στην εγκυμοσύνη γιατί βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και μέσω του πλακούντα στο μωρό. Απαιτείται επίσης για την παραγωγή οστών, χόνδρων και άλλων συνδετικών ιστών. Καλές πηγές σιδήρου είναι οι ζωικές τροφές (αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια), ενώ σίδηρο μπορείς να πάρεις και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.