Οι πιο απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη

 

Οι απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη και που θα τις βρεις  

Βιταμίνη Α

Σε τι κάνει καλό: Η βιταμίνη Α έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στις λοιμώξεις. Είναι επίσης σημαντική για την υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και των οστών. Χρειάζεται μόνο προσοχή γιατί σε μεγάλες ποσότητες γίνεται τοξική.
Οι καλύτερες πηγές της: Όλα τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, τα πράσινα λαχανικά, ο κρόκος του αβγού και τα λιπαρά ψάρια.

Βιταμίνη Β

Σε τι κάνει καλό: Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και την απελευθέρωση των πρωτεϊνών από τις τροφές και διατηρεί υγιές το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σου. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και βοηθά τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή μπορεί ο γιατρός να σου δώσει συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
Οι καλύτερες πηγές της: Κρέας και πουλερικά, μπακαλιάρος, γαλακτοκομικά, αυγά, μαγιά μπύρας, φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, πορτοκάλια, μάνγκο, μπανάνες, αβοκάντο, σύκα και οι σπόροι του σουσαμιού.

Φυλλικό οξύ

Σε τι κάνει καλό: Το φυλλικό οξύ είναι πολύτιμη βιταμίνη στην εγκυμοσύνη και προλαμβάνει τις ατέλειες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου και βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών κυττάρων. Ακόμη και αν δεν είσαι ακόμη έγκυος αλλά σκοπεύεις να μείνεις, συζήτησέ το με το γυναικολόγο σου γιατί είναι πολύ πιθανό να σου δώσει συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Οι καλύτερες πηγές του: Πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασολάκια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια και το εκχύλισμα μαγιάς.

Tip: Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν πλένεις τα πράσινα λαχανικά για τη σαλάτα σου ώστε να αποφύγεις πιθανές μολύνσεις από μικρόβια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την εγκυμοσύνη σου. Γι’ αυτό και είναι καλό να αποφεύγεις τις ωμές πράσινες σαλάτες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, όπου δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη για το πόσο προσεκτικά πλυμένα είναι τα λαχανικά.

Βιταμίνη C

Σε τι κάνει καλό: Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών. Συμβάλει επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου και διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι καλύτερες πηγές της: Τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές, οι γλυκοπατάτες, οι φράουλες και οι ντομάτες.

Βιταμίνη D

Σε τι κάνει καλό: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, αυξάνει την εναπόθεση μετάλλων στα οστά και είναι μια από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη που δημιουργείται ο σκελετός και τα δόντια του μωρού σου.
Οι καλύτερες πηγές της: Τα αβγά, λιπαρά ψάρια, βούτυρο, μαργαρίνη, τυρί, μουρουνέλαιο, έκθεση στον ήλιο.

Βιταμίνη Ε

Σε τι κάνει καλό: Η βιταμίνη Ε σου εξασφαλίζει υγιές και λαμπερό δέρμα, δυνατό νευρικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των μυών και της καρδιάς. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που σε προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος.
Οι καλύτερες πηγές της: Θα βρεις άφθονη βιταμίνη Ε στα αβγά, τους ξηρούς καρπούς, τους ηλιόσπορους, τα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο και στο ελαιόλαδο.

Μην ξεχνάς

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα συνήθως καταστρέφονται με την προετοιμασία των τροφών και το μαγείρεμα, οπότε προτίμησε τα φρέσκα προϊόντα όσο πιο συχνά μπορείς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...