Κεφίρ: το ποτό της υγείας

kefir
Το κεφίρ ωφελεί τον οργανισμό σου με δεκάδες τρόπους, είναι φυσικό και υγιεινό και μπορείς να το “καλλιεργήσεις” στο ψυγείο σου. Το κεφίρ είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες σύγχρονες super foods που η ιστορία της ξεκινά από τα βουνά του Καυκάσου, αιώνες πριν.

Τι είναι το κεφίρ
Το κεφίρ είναι προϊόν ζύμωσης που παράγεται από σπόρους κεφίρ, ενός μικροοργανισμού που αποτελείται από πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα. Οι σπόροι του κεφίρ είναι μικρές μάζες που περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία από ωφέλιμα βακτήρια και μαγιά. Οι σπόροι του κεφίρ έχουν υπόλευκο χρώμα και στην όψη θυμίζουν μίνι κουνουπίδια ή κολλημένο ρύζι και πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς που αναπαράγονται.

Πως ωφελεί το κεφίρ την υγεία σου

•    Το κεφίρ περιέχει ισχυρά προβιοτικά και ωφέλιμα βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και δρουν ευεργετικά στο πεπτικό και στο έντερο και τις βλεννογόνους του οργανισμού.
•    Ορισμένοι από τους μύκητες που περιέχει, όπως οι σακχαρομύκητες, είναι γνωστό πως καταστρέφουν τους παθογόνους μύκητες στο σώμα σχηματίζοντας μία ισχυρή ομάδα “κρούσης” που καθαρίζει και ενισχύει τα τοιχώματα του εντέρου κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά απέναντι σε επικίνδυνα παθογόνα μικρόβια και ιούς. Χάρη σε αυτή τη δράση του το κεφίρ είναι ευεργετικό για το στομάχι σου και για να μην εμφανίσεις μύκητες όταν παίρνεις αντιβίωση.
•    Eίναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
•   Το κεφίρ βελτιώνει την απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων από τον οργανισμό.
•    Πίνοντας κεφίρ καθημερινά θα βελτιωθεί η λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος και του εντέρου, θα μειωθούν τα πρηξίματα και το φούσκωμα, θα νιώθεις μια γενική ευεξία και καλύτερη διάθεση αφού τα αμινοξέα που περιέχει θεωρούνται πως δρουν ευεργετικά στο νευρικό σύστημα.
•    Θεωρείται επίσης πως το κεφίρ βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
•    Το κεφίρ είναι κατάλληλο –και ωφέλιμο- για εγκύους, για παιδιά, για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και για ηλικιωμένους.

Πώς θα φτιάξεις το δικό σου κεφίρ

Οι σπόροι του κεφίρ αντιδρούν και κάνουν ζύμωση μέσα στο γάλα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε είδος φρέσκου γάλακτος προτιμάς. Βάζεις τους σπόρους του κεφίρ (που θα τους βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) μέσα σε ένα δοχείο με μισό λίτρο γάλα, τους αφήνεις για 12 έως 48 ώρες στο ψυγείο για να γίνει η ζύμωση και μετά σουρώνεις το γάλα και το πίνεις. Ξεπλένεις τους σπόρους και προσθέτεις πάλι γάλα για να ετοιμάσεις την επόμενη δόση κεφίρ. Η γεύση του κεφίρ είναι υπόξινη με μια χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αρέσει σε όλους. Αν και εσύ δεν μπορείς να το πιεις σκέτο, μπορείς να το πίνεις παγωμένο σαν σφηνάκι ή να το προσθέτεις σε σμούθις ή να το ανακατεύεις μαζί με γιαούρτι.

Και στα σούπερ μάρκετ
Αν βαριέσαι τη διαδικασία της παρασκευής του κεφίρ στο σπίτι μπορείς να βρεις έτοιμο γάλα με κεφίρ στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Για την ιστορία…

Λέγεται πως οι πρώτοι που ανακάλυψαν το κεφίρ ήταν βοσκοί στα βουνά του Καυκάσου, που μετέφεραν το γάλα τους μέσα σε δερμάτινα φλασκιά. Όταν το γάλα έμενε για μέρες στα φλασκιά, η διαδικασία της ζύμωσης που συνέβαινε του έδινε μία δροσιστική και αναζωογονητική γεύση. Στην πορεία οι Καυκάσιοι έβαλαν το κεφίρ στη διατροφή τους και ανακάλυψαν πως αποτελούσε ένα πρώτης τάξης φυσικό φάρμακο που τους χάριζε ευζωία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...