Κεχρί!Το δημητριακό Υπερτροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί το οποίο έχει σημαντική θέση στο τραπέζι μας από την αρχαιότητα.

Το κεχρί αποτελεί ένα δημητριακό -υπερτροφή , το οποίο ήταν βασικό συστατικό του ψωμιού στην αρχαιότητα. Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή. Το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα το 7500 π.Χ

Τo κεχρί είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό εκτός από το ότι έχει και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και την ικανότητα να επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστο νερό.

Το κεχρί αναγνωρίζεται ευρέως ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) που βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτή η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition και η συστηματική ανασκόπηση και οι αναλύσεις μεταξύ των διαφορετικών τύπων κεχριών και των διαφορετικών μορφών επεξεργασίας/μαγειρέματος συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που αφορούν στις θεραπευτικές ιδιότητες του.

Από τις 65 μελέτες που συλλέχθηκαν παγκοσμίως, 39 μελέτες με 111 παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των αποτελεσμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και 56 μελέτες χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση του σακχάρου νηστείας, του επιπέδου γλυκόζης μετά το φαγητό, του δείκτη ινσουλίνης και των αποτελεσμάτων HbA1c της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά τον βαθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα από υδατανθρακούχα τρόφιμα, με την υψηλότερη τιμή του να συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου

Είναι προφανές από τις περιγραφικές στατιστικές ότι ο μέσος GI (γλυκαιμικός δείκτης) των κεχριών είναι 52,7 ± 10,3, που είναι περίπου 36% χαμηλότερος από ό,τι στο ρύζι (71,7 ± 14,4) και στο ραφιναρισμένο σιτάρι (74,2 ± 14,9).

«Το κεχρί περιέχει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασβέστιο, τριπλάσια ποσότητα από του γάλακτος, και είναι ωφέλιμο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδίως το αφρικανικό κεχρί (bajra) και το teff είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο από τα τρία μικροθρεπτικά στοιχεία με τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το κεχρί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης», ανέφερε η Δρ Joanna Kane-Potaka από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Καλλιέργειες στις Ημιάνυδρες Τροπικές Περιοχές που συνυπέγραψε τη μελέτη.

Η μακροχρόνια κατανάλωση κεχριού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και μετά το φαγητό (p < 0,01) κατά 12 και 15%, αντίστοιχα, σε διαβητικά άτομα. Υπήρξε σημαντική μείωση στο επίπεδο HbA1c (από 6,65 ± 0,4 σε 5,67 ± 0,4%) μεταξύ των προδιαβητικών ατόμων (p < 0,01) που κατανάλωναν κεχρί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα κεχρί ήταν 30% πιο αποτελεσματικά στη μείωση του ΓΔ ενός γεύματος σε σύγκριση με το αλεσμένο ρύζι και το επεξεργασμένο σιτάρι.

Συμπερασματικά, το κεχρί μπορεί να είναι ευεργετικό στη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και επομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό κατάλληλων γευμάτων για διαβητικά και προδιαβητικά άτομα καθώς και για μη διαβητικά άτομα για μια προληπτική προσέγγιση.

Αναρίθμητα τα διατροφικά οφέλη του

Είναι αποδεδειγμένο πως το κεχρί διαθέτει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και Β, κάλιο, φώσφορο, αντιοξειδωτικά, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ασβέστιο και σίδηρο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στα πλαίσια πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Περιέχει ακόμα ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά, το β-καροτένιο, σύμμαχος του οργανισμού ενάντια στη δημιουργία των ελεύθερων ριζών αλλά και πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη (κουερσετίνη), το ελαγικό οξύ και οι κατεχίνες (φλαβονοειδή) που βοηθούν στην αποβολή τοξινών.

πηγή therapies.grfrontiersin.org 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...