5 τοπ τροφές που δεν τις έχεις εκτιμήσει σωστά!

top-trofes-karpouzi

Ορισμένες τροφές είναι τόσο υγιεινές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των σούπερ-τροφών κάθε διατροφολόγου. Συχνά, όμως, αυτές οι λίστες δεν περιλαμβάνουν κάποια «ακατέργαστα διαμάντια» που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στη διατροφή σου.

Μιλήσαμε με τους ειδικούς και ανακαλύψαμε τις δικές τους αγαπημένες υποτιμημένες τροφές ανάμεσα σε ανεπεξέργαστα προϊόντα που είναι γνωστά σε όλους, προσιτά, οικονομικά και πλούσια σε θρεπτικά (και με απίθανη γεύση!).

Ορίστε οι νικητές.

Φασόλια και φακές

fasolia-fakes

Τα φασόλια και οι φακές είναι οι αληθινοί σούπερ σταρ της διατροφής: και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Η Μπόννυ Τόμπ-Ντίξ, RD, συγγραφέας του Read It Before You Eat It, ισχυρίζεται ότι τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές πρέπει να αναζητούνται μετά μανίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Ελίζα Ζήντ, MS, RD, συγγραφέας του Nutrition at Your Fingertips, σημειώνει επίσης πως «Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους και έχει αποδειχτεί ότι χαμηλώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) αυξάνοντας την καλή (HDL)».

Βαλ’ τα στη διατροφή σου
Πρόσθεσέ τα, λοιπόν, σε σούπες, βραστά κατσαρόλας, σαλάτες, mix δημητριακών και πράσινα λαχανικά, ή δημιούργησε το δικό σου χορτοφαγικό ντιπ, όπως πχ. χούμους από ρεβίθια, πολτοποιώντας φασόλια και προσθέτοντας το αγαπημένο σου καρύκευμα.

Καρπούζι

karpouzi

Το καρπούζι είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο όλων. Αλλά εξαιτίας της φυσικής γλυκιάς του γεύσης πολλοί το αποφεύγουν πιστεύοντας ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη. Η Ελίζαμπεθ Γουάρντ, RD, συγγραφέας του Expect the Best, λέει ότι το καρπούζι θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή όλων. «Είναι διασκεδαστικό να το τρως, γλυκό, ζουμερό, χαμηλό σε λιπαρά και ξεχειλίζει βιταμίνη C και Α, κάλιο και λυκοπένιο. Επίσης, η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό, βοηθά στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά».
Σαν μπόνους, σημείωσε ότι η χοντρή του φλούδα κρατά τα φυτοφάρμακα μακριά από τη σάρκα του, κερδίζοντας επάξια μια θέση στα “15 Καθαρά” της Αμερικανικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, ως το προϊόν με τα λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Βαλ’το στη διατροφή σου
Σκέτο σαν δροσιστική και γλυκιά επιλογή, μέσα σε smoothie, ακόμα και σε σούπα. Με συνοδεία τυριού- παραδοσιακά φέτας- μπορεί να είναι ένα σούπερ βραδινό.

Γλυκοπατάτες

glykopatates

Πιστεύεται συχνά ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες επειδή είναι τόσο φυσικά γλυκές. Όμως τα φαινόμενα απατούν!
Η Χέδερ Μαντζιέρι, RD, λέει, «Οι γλυκοπατάτες πρωταγωνιστούν σε διατροφική αξία και είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε. Δεν αποτελούν μόνο εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και καλίου, αλλά αυτό το τόσο υποτιμημένο λαχανικό είναι πολυδιάστατο και μπορείτε να το απολαύσετε με ελάχιστες επιπλέον θερμίδες ή κάποιο άλλο συνοδευτικό».

Βαλ’τες στη διατροφή σου
Ψήσε μία αργά στο φούρνο και γάρνιρέ την από πάνω με ιδέα κανέλα, χυμό μήλου και λιωμένο ανανά. Ή μπορείς να τη συνοδεύσεις με μαύρα φασόλια και σάλτσα. Άλλες επιλογές: Φτιάξε πουρέ ή κόψε λωρίδες και άφησέ τες να ψηθούν στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Κόκκινο λάχανο

kokkino-laxano

Η Κριστίν Γκέρμπσταντ, MD, RD, γιατρός και διαιτολόγος, ψηφίζει υπέρ αυτού του λαχανικού της οικογένειας των σταυρανθών.
«Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, D και Κ, φυλλικού οξέως και πολλών ιχνοστοιχείων, με μόνο 22 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κι έχει την ικανότητα να ενισχύει τα αντικαρκινικά ένζυμα. Φρόντισε να υπάρχει πάντα ένα στο ψυγείο ώστε να σε εμπνέει να δημιουργείς πιάτα με χρώμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ».

Βαλ’το στη διατροφή σου
Μπορείς να το φας ωμό, μαγειρεμένο, γλυκό, αλμυρό, σκέτο όπως τη λαχανοσαλάτα, ή μαζί με σχεδόν οτιδήποτε άλλο όπως σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σάντουιτς, μπέργκερ και άλλα.

Άπαχο γιαούρτι

apaxo-giaourti

Υπάρχουν πολλά είδη γιαουρτιών στο σούπερ μάρκετ, αλλά το στραγγιστό με τα χαμηλά λιπαρά ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Όλα τα γιαούρτια είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, καλίου, πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και βιταμινών Β6 και Β12. Αυτό που αναδεικνύει, όμως, το στραγγιστό γιαούρτι είναι η πλούσια κρεμώδης υφή του ως αποτέλεσμα του στραγγίσματος του υγρού ορού γάλακτος. Επιπλέον, περιέχει προβιοτικές καλλιέργειες, είναι χαμηλότερο σε λακτόζη και έχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών από τα συμβατικά γιαούρτια.
Η Τζούντιθ Ροντρίγκεζ, PhD, RD, λέει, «Αποφύγετε τις περιττές θερμίδες εξαιτίας της ζάχαρης που περιέχουν τα άλλα γιαούρτια και γεμίστε πρωτεΐνη επιλέγοντας σκέτο στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών». Συμπληρώνει ότι περιέχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης που «βοηθά στην απώλεια βάρους μιας και παρατείνει το αίσθημα κορεσμού».

Βαλ’το στη διατροφή σου
Συνόδεψέ το με φρέσκα φρούτα που προσδίδουν γλυκύτητα ή τα αγαπημένα σου δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...