Έχεις βιβλιοθήκη; Δες τέλειες ιδέες διακόσμησης!

vivliothiki-diakosmisi
Η βιβλιοθήκη σου θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο ενός δωματίου και όχι μόνο ένα πρακτικό έπιπλο. Διάβασε τις ιδέες μας για εντυπωσιακές διακοσμητικές παρεμβάσεις!

Μη γεμίζεις όλα τα ράφια με βιβλία

«Τα ράφια μπορεί να προορίζονται για βιβλία, αλλά μην προσπαθείς να στριμώχνεις όσα περισσότερα μπορείς στη βιβλιοθήκη σου», εξηγεί η Abbe Fenimore, βασική σχεδιάστρια του Studio Ten< 25. «Τα βιβλία χρειάζονται λίγο χώρο για να αναπνέουν. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο ενδιαφέρον οπτικά και σχεδιαστικά αποτέλεσμα σπάζοντας τη μονοτονία των βιβλίων με διακοσμητικά που έχουν είτε λειτουργικό είτε αισθητικό ρόλο πάνω στα ράφια», συμβουλεύει.

Δώσε έμφαση στο χρώμα

Ακόμη κι αν έχεις ήδη κάποιο σύστημα οργάνωσης των βιβλίων σου -λέμε τώρα!- η Fenimore σου προτείνει ένα πολύ όμορφο αισθητικά: οργάνωσέ τα κατά χρώμα. Έτσι η βιβλιοθήκη σου θα έχει μια πιο ποπ αισθητική. Μπορείς με αυτό το σκεπτικό, να προσθέσεις στα ράφια και κάποια αντικείμενα που θα ανήκουν στην ίδια χρωματική ομάδα, π.χ. μια χρωματιστή κορνίζα, ένα βάζο, ένα διακοσμητικό, ένα πρες παπιέ.

Δοκίμασέ την οριζόντια τοποθέτηση

Πολλά βιβλία δεν χωράνε όρθια στα ράφια της βιβλιοθήκης. Αντί να σε προβληματίζει αυτό, μετάτρεψέ το σε διακοσμητική πρόταση! «Χρησιμοποίησε ένα τρικ των διακοσμητών και στοίβαξε τουλάχιστον τρία βιβλία το ένα πάνω στο άλλο», συμβουλεύει η Fenimore. «Μετά προχώρησέ το ένα βήμα παραπέρα και ολοκλήρωσε την εικόνα τοποθετώντας ένα διακοσμητικό στοιχείο πάνω στα βιβλία, π.χ. ένα μικρό βάζο».

Πολυμορφική βιβλιοθήκη

Τα ράφια μιας βιβλιοθήκης δεν είναι απαραίτητο να φιλοξενούν βιβλία. Για την ακρίβεια, μπορείς να βάλεις οτιδήποτε! «Αυτή η ιδέα είναι ιδανική για το παιδικό δωμάτιο. Μια βιβλιοθήκη με πολλά και μεγάλα ράφια θα σου φανεί χρήσιμη για πολλά χρόνια και με διαφορετική χρήση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου», λέει η Fenimore. Τα πρώτα χρόνια μπορείς να χρησιμοποιείς τα ψηλά ράφια για τα είδη της τουαλέτας και τις πάνες του μωρού σου, ειδικά αν τοποθετήσεις κοντά στη βιβλιοθήκη την αλλαξιέρα! Και τα χαμηλά ράφια μπορούν για πολλά χρόνια να φιλοξενούν χνουδωτά ζωάκια, παιχνίδια, κούκλες και αυτοκινητάκια, αργότερα επιτραπέζια και σιγά σιγά τα βιβλία του παιδιού σου. Μόνο θυμήσου η βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο είναι σημαντικό να είναι καλά στερεωμένη στον τοίχο γιατί σίγουρα κάποια στιγμή το μικρό σου θα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει πιο εναλλακτικά, ανεβαίνοντας στα ράφια σαν να ήταν σκαλοπάτια!

Ταχτοποίησε το χάος

Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη να βρουν μια θέση ένα σωρό gadget, ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, φορτιστές, dvd… «Αγόρασε για αυτό το σκοπό μερικά καλάθια από μπαμπού για πιο κλασικό αποτέλεσμα ή πλαστικά σε έντονα χρώματα για κάτι πιο χαρούμενο και ποπ, σε μέγεθος ανάλογο με τα ράφια της βιβλιοθήκης σου», προτείνει η σχεδιάστρια επίπλων Abbe Fenimore. Απλά φρόντισε να μάθει ο καθένας στο σπίτι τι πηγαίνει πού!

Παίξε με το φόντο

Αν η βιβλιοθήκη σου δεν έχει πλάτη, έχεις την ιδανική αφορμή για να δημιουργήσεις ένα ιδιαίτερο στοιχείο διακόσμησης στο χώρο σου. «Ντύσε τον τοίχο πίσω από τη βιβλιοθήκη με ένα φύλλο ταπετσαρίας», προτείνει η Fenimore, «και φρόντισε να μην φορτώσεις πολύ τα ράφια ώστε να φαίνεται αρκετά η επιλογή σου». Για κάτι πιο ροκ ή εντυπωσιακό, μπορείς να επενδύσεις τον τοίχο πίσω από τη βιβλιοθήκη σου με καθρέφτη!

Θες κι άλλες ιδέες διακόσμησης για τη βιβλιοθήκη σου; Δες εδώ…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...