Ρύθμισε τις ορμόνες της πείνας & αδυνάτισε μόνιμα!

gynaika-pinei

Ενεργοποίησε τη λεπτίνη σου
Επειδή κρίνεται πολύ σημαντικό να διατηρείς την παραγωγή της σε ισορροπία, για να μπορεί να στέλνει τα σωστά μηνύματα στον εγκέφαλο, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν:

  • Έλεγξε το βάρος σου, μαθαίνοντας να «ακούς» τα καλέσματα της λεπτίνης. Πώς θα γίνει αυτό; Εάν σταματήσεις τα τσιμπολογήματα και τα σνακς που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επομένως σε άχρηστες θερμίδες.
  • Εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με άφθονα Ω-3 λιπαρά οξέα. «Τα λιπαρά αυτά έχουν την ιδιότητα να κάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες πιο διαπερατές, γεγονός που διευκολύνει τη λεπτίνη να φτάνει στους κυτταρικούς υποδοχείς εύκολα» εξηγεί ο δρ. Ron Rosedale, ειδικός στην έρευνα για το μεταβολισμό και τη διατροφή, ιδρυτής του Carolina Canter of Metabolic medicine, στη Β. Καρολίνα. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός λοιπόν που οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν πολλά ψάρια (περιέχουν πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα) είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στα σήματα που στέλνει η λεπτίνη στον εγκέφαλο απ’ ό,τι οι χορτοφάγοι. Σύμφωνα με τον δρα Ron Rosedale, αν θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθησία μας στα μηνύματα της εν λόγω ορμόνης, τότε πρέπει οι μισές από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά να προέρχονται από υγιεινά λιπαρά, όπως τα έλαια ψαριών, τα καρύδια, οι ελιές, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να περιορίσουμε τα trans-λιπαρά οξέα, που αφθονούν στα πλήρη γαλακτοκομικά και το κρέας. Αυτού του τύπου τα λίπη μπλοκάρουν τους υποδοχείς, απ’ όπου η λεπτίνη ή η ινσουλίνη εισχωρούν στα κύτταρα.
  • Κόψε το αλκοόλ και τους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα, το αλκοόλ και οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό ποσοστό, όπως οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί, ευνοούν την υπερπαραγωγή λεπτίνης και άρα δε βοηθούν καθόλου στην ισορροπημένη δράση της ορμόνης.
  • Μην απορρίπτεις το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Νεότερες έρευνες του Πανεπιστημίου Ohio State University συνδέουν το λινολεϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που εντοπίζεται στο κρέας (κυρίως στο μοσχάρι και το αρνί) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την ήπια παραγωγή λεπτίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αν το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ βοηθά στην ευαισθητοποίηση της λεπτίνης ή έχει την ιδιότητα να μειώνει το λίπος του σώματος δεν έχει επακριβώς οριστεί. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα η συνετή κατανάλωση δεν επιφέρει βλάβη.

Μάθε τι κάνει η γκρελίνη: η «κακή» από τις ορμόνες της πείνας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...