6 κανόνες δίαιτας που πρέπει να καταργήσεις
Οι λάθος κανόνες δίαιτας μερικές φορές είναι πιο διαδεδομένοι από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε. Όμως, όσο αποφασισμένη και αν είσαι να χάσεις βάρος, δε θα παίξει κανένα ρόλο αν επιμένεις να ακολουθείς αυτές τις αναποτελεσματικές συμβουλές οι οποίες, ασυνείδητα, σε ωθούν να τρως στις λάθος ώρες ή για τους λάθους λόγους.
«Μιας και αυτοί οι λάθος κανόνες δίαιτας μας είναι τόσο οικείοι, δεν περνάει από το μυαλό μας ούτε καν να τους αμφισβητήσουμε» τονίζει ο Rick Temple, Ph.D., ψυχολόγος Πανεπιστημίου στη Νότια Φλόριντα, ειδικευμένος στις διατροφικές διαταραχές. Η αιτία; «Ορισμένες γυναίκες τους έχουν μάθει από την οικογένεια και την κουλτούρα τους. Τους έχουν αποδεχτεί μάλιστα τόσο πολύ, ώστε μοιάζουν απολύτως φυσικοί» συμπληρώνει ο R. Temple. Η εμμονή, ωστόσο, σε αυτούς τους κανόνες δίαιτας μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές μας να χάσουμε κιλά. Όμως μην ξεχνάς, οι κανόνες είναι για τους σπάμε! Αυτοί είναι οι 7 από τους πιο συνηθισμένους κανόνες δίαιτας, που μπορεί να σε εμποδίζουν να απαλλαγείς από βάρος, όπως επίσης συμβουλές και συνταγές που θα σε βοηθήσουν να τους προσπεράσεις, με σωστό τρόπο!
1ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση
«Εάν είναι ώρα φαγητού, πρέπει να φας – ακόμη και αν δεν πεινάς».
«Αυτό έχει νόημα για τους ασθενείς που πρέπει να ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα αλλά όχι για τους υπόλοιπους» επισημαίνει ο D. Milton Stokes, R.D., επικεφαλής διαιτολόγος στο St. Barnabus, στη Νέα Υόρκη. Ίσως θα νιώσεις περίεργα ή άβολα αν χάσεις ένα γεύμα ή δε γευματίσεις όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι, αλλά αν φας όταν είσαι ήδη χορτασμένη, αυτό μόνο κιλά μπορεί να σου προσθέσει. Ακόμη και μόλις 200 θερμίδες την ημέρα περισσότερες απ’ όσες μπορεί να κάψει ο οργανισμός, μπορούν να οδηγήσουν σε 9 κιλά επιπλέον το χρόνο! Αντί αυτού, άσε την αίσθηση της πείνας να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις ώρες των γευμάτων.
Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα:
– Κράτα ένα «ημερολόγιο πείνας» μαζί με το ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα. Δημιούργησε ένα γράφημα το οποίο παρακολουθεί το επίπεδο πείνας και πληρότητας για κάθε ώρα της ημέρας, από την έντονη πείνα έως την υπερπληρότητα. Σύγκρινε τον πίνακα με ό,τι έχεις φάει. Εάν διαπιστώσεις πως είσαι ακόμη χορτασμένη μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, ίσως είναι η ώρα να προχωρήσεις σε μερικές αλλαγές. Πιθανόν να καταλώνεις πολύ μεγάλες μερίδες ή να κολατσίζεις ανάμεσα στα γεύματα.
– Συντονίσου με τα «σήματα πείνας» που σου στέλνει το σώμα σου, όταν, παραδείγματος χάρη, ακούς το στομάχι σου να διαμαρτύρεται. Εάν δεν είσαι σίγουρη ότι πεινάς πραγματικά, τότε έτσι είναι. Ίσως μπερδεύεις την πραγματική πείνα με την ανία, την κούραση ή τη δίψα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.