Θέλεις ασφαλές σεξ, αλλά ξέρεις τους κινδύνους;  

shutterstock_135849461
5.   Είναι το προφυλακτικό ικανό να μου προσφέρει ασφαλές σεξ;
Το σίγουρο είναι ότι χωρίς προφυλακτικό θα είσαι εντελώς απροστάτευτη και εκτεθειμένη.
Η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει από τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια, ηπατιτίδα, HIV), αλλά όχι από όλα.Για παράδειγμα, το προφυλακτικό δεν προστατεύει από τα κονδυλώματα όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή.

6.   Υπάρχουν κανόνες για ασφαλές πρωκτικό σεξ;
Η μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι πιο εύκολη με το πρωκτικό σεξ λόγω του μεγάλου κινδύνου τραυματισμού – συνέπεια ρήξης του βλεννογόνου του ορθού. Επιπλέον, στο έντερο υπάρχουν μικρόβια τα οποία ο άντρας μπορεί να μεταφέρει στον κόλπο της γυναίκας, αν μετά την πρωκτική επαφή ακολουθήσει κολπική. Τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο γεννητικό σύστημα του άντρα.

7.   Πόσο προσεκτική πρέπει να είμαι στα προκαταρκτικά;
Ανάλογα πόσο προχωράει κανείς στα προκαταρκτικά. Ωστόσο, επειδή κάποια από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν συμπτώματα-και άρα κάποιος μπορεί να είναι φορέας ή να πάσχει και να μην το γνωρίζει- είναι δυνατόν να μεταδοθούν με τα χέρια ή αν έρθει σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Αν εσύ και ο σύντροφος σου τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και φροντίζετε την υγεία σας, δεν έχετε λόγους να φοβάστε.

8.  Είναι κάπως υπερβολική η εμμονή στην πρόληψη για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφού η θεραπεία τους είναι απλή και σίγουρη.
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.Τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, δηλαδή τα κονδυλώματα, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τις ουρηθρίτιδες, τη μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται μόνο χορήγηση αντιβίωσης. Αυτό που κάνει δύσκολη τη θεραπεία τους είναι ότι πολύ πολύ συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, άρα δε γίνονται αντιληπτά, δεν αναζητάμε ιατρική διάγνωση και εκτός από το να νοσούμε, τα μεταδίδουμε κιόλας. Όσο περισσότερο δε, μένουν χωρίς θεραπεία τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται για την υγεία μας.

Μάθε περισσότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εδώ…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...