Η γέμιση γαλοπούλας του Ηλία Μαμαλάκη

γέμιση γαλοπούλας του Ηλία ΜαμαλάκηΗ γέμιση γαλοπούλας του Ηλία Μαμαλάκη είναι από τις πιο κλασσικές και νόστιμες συνταγές. Θα την λατρέψεις αν σου αρέσουν τα έντονα αρώματα.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’

Υλικά (για 6-8 άτομα)

700 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
3-4 γαρίφαλα
2 δαφνόφυλλα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες ξανθιές
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

  1.  Βάλε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί πρόσθεσε τα κρεμμύδια.
  2. Αφού ξανθίνει το κρεμμύδι, ρίξε στην κατσαρόλα τον κιμά και συνέχισε το σοτάρισμα. Προσοχή: το κρεμμύδι πρέπει να μαραθεί, αλλά να μην μαυρίσει.
  3. «Σπάσε» τον κιμά όσο πιο πολύ μπορείς. Αυτό είναι ένα μυστικό που καλό είναι να θυμάσαι κάθε φορά που μαγειρεύεις κιμά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω για να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια κιμά στο φαγητό σου.
  4. Όταν πια θα έχουν απορροφηθεί τα υγρά του κιμά, πρόσθεσε στην κατσαρόλα το κουκουνάρι, τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες και τα κάστανα.
  5. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το ξυλάκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα.
  6. Συνέχισε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
  7. «Σβήσε με το λευκό κρασί.
  8. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και άσε τη γέμιση να βράσει για 10 λεπτά περίπου.
  9. Ένα λεπτό πριν σβήσεις τη φωτιά, ρίξε στην κατσαρόλα το κονιάκ και άφησε τη γέμιση να πάρει μία καλή βράση.
  10. Η γέμιση σου είναι έτοιμη! Άφησέ τη να κρυώσει πριν γεμίσεις τη γαλοπούλα.

tip
Δοκίμασε την ίδια γέμιση σε οποιοδήποτε πουλερικό και δεν θα χάσεις! Επίσης, αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό ακόμα και σερβιρισμένη στο πλάι. Αν μάλιστα της προσθέσεις ρύζι γίνεται και κυρίως γεύμα.

Θες να «γεμίσεις» αρνάκι αντί για γαλοπούλα; Αυτή είναι μία ακόμα τέλεια συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...