Η σωστή διατροφή κι εσύ απέχετε 10 βήματα. Καν’ τα!

sosti-diatrofi

Η σωστή διατροφή και οι υγιεινές διατροφικές επιλογές για τις περισσότερες από εμάς ισοδυναμούν με τον αποκλεισμό των αγαπημένων φαγητών και τη στέρηση όλων όσων μας χαρίζουν απόλαυση. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει εντελώς το αντίθετο. «Η σωστή διατροφή έχει να κάνει με την ποικιλία των τροφών, δηλαδή με το να έχεις περισσότερες επιλογές στο τραπέζι και να καταναλώνεις μια ευρεία γκάμα ισορροπημένων (αλλά πάντα απολαυστικών) γευμάτων, που σου προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου χωρίς να στερείσαι», υποστηρίζει η Lauren Schmitt, RD, πολυάσχολη μαμά, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Healthy Eating and Training, ενός κέντρου διατροφικής συμβουλευτικής στο Λος Άντζελες.
Χρειάζεσαι πειστήρια; Η Schmitt συστήνει στους ασθενείς της να εφαρμόσουν μερικές από αυτές τις έξυπνες στρατηγικές που παρέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες έχουν να κάνουν με την αγορά των τροφίμων, ενώ άλλες είναι απλές τεχνικές παρασκευής και σερβιρίσματος που ακόμη και οι αρχάριες μαγείρισσες μπορούν να ακολουθήσουν. Δοκιμάζοντας τις παρακάτω συμβουλές θα αισθανθεί όλη η οικογένεια ευεξία και θα έχει περισσότερη ενέργεια, απομυθοποιώντας μια για πάντα τον κανόνα που θέλει την υγιεινή διατροφή να ισοδυναμεί με τη στέρηση.

1. Ξανα-στήσε το πιάτο σου
Όταν η πλειοψηφία από εμάς φέρνει στο μυαλό την εικόνα ενός γεύματος με κρέας, λαχανικά και άμυλο, φαντάζεται ότι το κρέας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου. Παρόλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν επανειλημμένα ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων τροφών φυτικής προέλευσης, συσχετίζεται με την καλή υγεία και την μακροζωία. Άρα, για να φθάσεις πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή διόρθωσε εκείνη την εικόνα στο μυαλό σου και δώσε τη… μερίδα του λέοντος στα λαχανικά. Έτσι, με τις σωστές μερίδες κι αναλογίες τροφών θα κόψεις τις περιττές θερμίδες και το λίπος.

2. Γεύσου τους (ξηρούς) καρπούς των προσπαθειών σου
«Κάθε φορά που τρως ένα καρύδι, καταναλώνεις θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Μία σωστή διατροφή σου επιτρέπει να απολαμβάνεις τα καρύδια ωμά, σε κομμάτια μέσα στη σαλάτα ή στο επιδόρπιο, ή τριμμένα για το πανάρισμα του κοτόπουλου και του ψαριού», λέει η Lauren Schmitt.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...