Είσαι (πραγματικά) έτοιμη να αρχίσεις δίαιτα; Μάθε τώρα!

– Μη συνδέεις τα γεύματά σου με τη διάθεσή σου.
Δε θα μπορέσεις ποτέ να τηρήσεις ένα πλάνο διατροφής αν ψάχνεις πού έκρυψες τις σοκολάτες κάθε φορά που σου τηλεφωνεί η πεθερά σου ή που περνάς το σαββατόβραδο μόνη – ή ακόμη κι όταν θέλεις να γιορτάσεις μια επιτυχία σου στη δουλειά. Εάν είσαι επιρρεπής στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, είτε θετικούς είτε αρνητικούς, κάνε μια λίστα με πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου από αυτό: τηλεφωνήματα σε φίλους, το αγαπημένο σου βιβλίο ή ένα μανικιούρ. «Όταν μπαίνεις σε πειρασμό να ανοίξεις το ψυγείο, μπορείς να στραφείς αμέσως σε κάτι άλλο» λέει ο Στέφεν Γκάλο, Μπορείς επίσης να καθιερώσεις ένα σύστημα ανταμοιβής που δεν περιλαμβάνει φαγητό. Μπορείς να γιορτάζεις τα επιτεύγματά σου με μια περιποίηση προσώπου, ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια ή ένα ζεστό αφρόλουτρο. «Όταν συμβαίνει κάτι καλό και θέλεις να το γιορτάσεις, η πρώτη σου σκέψη δε θα είναι ένα μπράουνι σοκολάτας» τονίζει ο ειδικός.

– Προετοιμάσου για την εποχή της στασιμότητας.
Σε κάποιο σημείο της δίαιτας, ο δείκτης της ζυγαριάς σου δε θα κουνιέται προς τα κάτω ούτε γραμμάριο – μπορεί ακόμη και να ανέβει κατά ένα ή δύο κιλά. Εάν όμως έχεις ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, δε θα πανικοβληθείς. «Στις επιχειρήσεις, όλα τα εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, είναι έτοιμα από την αρχή. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με το σχέδιό σου να χάσεις βάρος» επισημαίνει ο Στέφεν Γκάλο. Ποιο μπορεί να είναι το εναλλακτικό σου σχέδιο; Ένα λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής. Σίγουρα το έχεις ξανακούσει αυτό, ίσως και να το έχεις δοκιμάσει κιόλας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έγραψες μόνο τι και πόσο έφαγες. Αυτή τη φορά, σημείωσε πόσο πεινούσες πριν φας, πόσο χορτασμένη ένιωσες μετά και πώς ένιωθες ενόσω έτρωγες (αγχωμένη ή χαρούμενη). Ύστερα από μερικές καταγραφές, θα πρέπει να είσαι σε θέση να εντοπίσεις πότε τρως πολλές λάθος τροφές, πότε δεν τρως αρκετές καλές τροφές και πότε συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν την όρεξή σου.

– Προσπάθησε να τρως πάντα αργά.
Είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις καλύτερα τη γεύση και την υφή του φαγητού σου, ενώ δίνει στον εγκέφαλό σου και τον κατάλληλο χρόνο για να καταγράψει ότι έχεις χορτάσει. Μη βιάζεσαι στα γεύματά σου και απόφυγε να τρως ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, διαβάζεις ένα περιοδικό ή μιλάς στο τηλέφωνο. Αυτό που θέλεις είναι να επικεντρωθείς στο φαγητό σου. Τρώγε μικρές μπουκιές (άφηνε το πιρούνι σου κάτω ανάμεσα στις μπουκιές) και απόλαυσε την εμπειρία σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...