Η οικονομική ύφεση και η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. μείωσαν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου

Η οικονομική ύφεση και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το χρονικό διάστημα μεταξύ του 2008 και 2009 μείωσαν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 7,7% “στην Ε.Ε. των 27” και κατά 6,9 % στα 15 κράτη – μέλη (όταν κυρώθηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο), σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαΐου. Στα μέσα της εβδομάδας, όμως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το 2010 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το βασικό αέριο του θερμοκηπίου, αλλά όχι το μοναδικό, σε πλανητικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 30,6% γιγατόνους, επίπεδο που θεωρείται ρεκόρ. Αν μάλιστα η αύξηση κατά τη διάρκεια του 2011 κινηθεί στα ίδια επίπεδα θεωρείται ότι η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και γίνεται επικίνδυνη. Όπως είναι γνωστό, οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, όπως π.χ. της Κίνας, δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, καθώς το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2012, αφορά μόνον τις βιομηχανικές χώρες. Προβλέπει δε μείωση των εκπομπών στο διάστημα 2008-2012 κατά 5% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990, ενώ ο στόχος της Ε.Ε. είναι μείωση κατά 8%. Ειδικά για την Ελλάδα ο στόχος είναι να περιορίσει την αύξηση στο 25%.


Η έκθεση του ΕΟΠ για το 2009 δείχνει ότι η οικονομική ύφεση επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας και οδήγησε σε μείωση της ενεργειακής ζήτησης. Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) “έπεσε”, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως για τον άνθρακα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών εμφανίστηκαν στις μεταποιητικές βιομηχανίες και τις κατασκευές, όπως και “στη δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας”. Παρά τον ψυχρό χειμώνα του 2009 οι εκπομπές μειώθηκαν και στον κτηριακό τομέα (κατοικία, υπηρεσίες). Ταυτόχρονα η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιομάζα, αιολική και ηλιακή ενέργεια) αυξήθηκε κατά 5,9% στην “Ε.Ε. των 27” όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εurostat.
Το 2009 οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές μειώθηκαν κατά 3%, ενώ αυτές από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές επίσης μειώθηκαν κατά 8,6 % “στην Ε.Ε. των 27” μεταξύ 2008 και 2009. Οι δύο εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν σήμερα το 6,3% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί καμιά συμφωνία για μείωση των εκπομπών τους.
Όσον αφορά τις συνολικές εκπομπές του 2010 (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου και φθοριούχα αέρια) ο ΕΟΠ θα δημοσιεύσει το φθινόπωρο τις πρώτες εκτιμήσεις.

πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...