Ανήσυχοι οι επενδυτές των ΑΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της επιδοτούμενης τιμής

Οι ιθύνοντες του ΥΠΕΚΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές των ΑΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της επιδοτούμενης τιμής, αλλά η φημολογία παραμένει έντονη και αποτυπώθηκε έκδηλα στο συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε την Πέμπτη το περιοδικό «Χρήμα» στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας.

Παρών ήταν ο υφυπουργός, κ. Μανιάτης, καθώς και ο κ. Χαβιαρόπουλος, Διευθυντής της Υπηρεσίας ΑΠΕ του υπουργείου και ο Γ.Γ., κ. Μαθιουδάκης, οι οποίοι δέχτηκαν βροχή ερωτημάτων για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Όλοι τους τόνισαν ότι οι ταρίφες θα αλλάξουν εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και το κόστος της κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ, αποφεύγοντας να απαντήσουν ευθέως για το αν σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει τις τιμές για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης, η πολιτική ηγεσία υπογράμμισε ότι ακόμα και αν μειωθούν οι επιδοτήσεις, αυτό δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τα νέα έργα που θα γίνουν. Παρόλα αυτά, ο κ. Χαβιαρόπουλος πρόσθεσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει σταθερή η επιδότηση προς τα αιολικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, κ. Παπακωνσταντίνου, το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει εντός του έτους ή στις αρχές του επόμενου μια αναθεώρηση των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για τον κλάδο και θα οδηγήσει πολλούς επενδυτές να βιαστούν από τώρα για την προώθηση των επενδύσεών τους, ώστε να προλάβουν την υψηλή ταρίφα που ισχύει σήμερα.

Τα ερωτηματικά που παραμένουν είναι:

αν θα υπάρξει τελικά μείωση της ταρίφας στα αιολικά και τις άλλες τεχνολογίες
αν ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εξαντλήσει τα περιθώρια και θα υιοθετήσει μια αναθεώρηση με αναδρομική ισχύ και
ποια θα είναι τα αποτελέσματα της αναθεώρησης για την αγορά των ΑΠΕ.

πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...