Ο διαβήτης τύπου 1 σου συστήνεται…

neanikos-diavitis

Πως εμφανίζονται τα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 συνήθως εξελίσσονται γρήγορα – από λίγες μέρες σε εβδομάδες – εξαιτίας των επιπέδων γλυκόζης του αίματος που ανεβαίνουν πάνω από τα φυσιολογικά όρια (υπεργλυκαιμία). Τα αρχικά συμπτώματα, που μπορεί να παραβλεφθούν σε περίπτωση που το άτομο πέρασε πρόσφατα κάποια ίωση, περιλαμβάνουν:

• συχνοουρία, η οποία ίσως γίνεται πιο αισθητή τη νύχτα. Ορισμένα μικρά παιδιά που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, μπορεί ν’ αρχίσουν να βρέχουν το κρεβάτι τους κατά τον μεσημεριανό ή νυχτερινό ύπνο.
• υπερβολική δίψα και ξηροστομία.
• απώλεια βάρους.
• αυξημένη πείνα (πιθανόν).

Ορισμένες φορές, προτού το άτομο αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έχουν ήδη αυξηθεί υπερβολικά. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμης ινσουλίνης, τα κύτταρα του σώματος είναι ανίκανα να προμηθευτούν το σάκχαρο (γλυκόζη) που χρειάζονται ως ενέργεια με αποτέλεσμα το σώμα ν’ αρχίζει να διασπά λίπος και μυς για ν’ αντλήσει ενέργεια. Όταν το λίπος χρησιμοποιείται σαν ενέργεια, παράγονται κετόνες – ή αλλιώς λιπαρά οξέα – που εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας μια χημική αστάθεια που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί ν’ απειλήσει τη ζωή του ατόμου.
Τα συμπτώματα της κετοξέωσης είναι:
• ερεθισμένο, ζεστό, ξηρό δέρμα
• απώλεια όρεξης, κοιλιακός πόνος και εμετός
• έντονη φρουτώδης ανάσα
• γρήγορη, βαθιά αναπνοή
• νευρικότητα, ζαλάδα, δυσκολία ξυπνήματος, σύγχυση ή κώμα.

Η ζωή με τον διαβήτη τύπου 1

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ζουν μια υγιή ζωή με μεγάλο προσδόκιμο. Το κλειδί βρίσκεται στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μέσα σε αποδεκτά πλαίσια, κυρίως με προγραμματισμό των γευμάτων, γυμναστική και τη θεραπεία με ινσουλίνη. Όλοι οι ασθενείς διαβήτη τύπου 1 πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρούν υπό έλεγχο τη γλυκόζη στο αίμα τους.
Επίσης, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται από γιατρό με εξειδίκευση στο διαβήτη (τουλάχιστον κάθε τρίμηνο) και να κάνουν εξετάσεις, αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, μία φορά το χρόνο (αιματολογικές, έλεγχος ματιών, νεφρών και κάτω άκρων).

Υπάρχει οριστική θεραπεία για το διαβήτης τύπου 1;

Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεταμόσχευση ολόκληρου του παγκρέατος ή των νησιδίων του. Όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμοί και γι’ αυτό δεν είναι θεραπεία ρουτίνας. Οι εξελίξεις, όμως, προχωρούν και αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες που αφορούν τη χορήγηση κάποιων εμβολίων με στόχο να τροποποιήσουν την άμυνα του οργανισμού ή τη χορήγηση βλαστοκυττάρων προκειμένου να φτιαχτούν ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα. Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι έρευνες, η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι γίνεται αποκλειστικά και μόνο με χορήγηση ινσουλίνης.

Τι ισχύει για την πρόληψη του ενανικού διαβήτη

Επίσης, δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης του διαβήτη τύπου 1 αλλά διάφορες έρευνες αναζητούν τρόπους πρόληψης σε άτομα με μεγαλύτερη προδιάθεση. Όσοι έχουν ένα γονιό ή έναν αδερφό/αδερφή με διαβήτη τύπου 1 και προτίθενται να συμμετάσχουν σε παρόμοιες έρευνες, θα πρέπει ν’ απευθυνθούν στο γιατρό τους. Επίσης, μπορούν να ζητήσουν να εξεταστούν για αντισώματα νησιδιακών κυττάρων (ICA, islet cell antibodies) γιατί αν έχουν αυτά τα αντισώματα τότε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη.
Πρόλαβε τις επιπλοκές του νεανικού διαβήτη: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εξέλιξη των επιπλοκών της ασθένειας διατηρώντας τη γλυκόζη στο αίμα μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Θα πρέπει επίσης να κάνουν συστηματικά τσεκ απ για την έγκαιρη ανεύρεση των ενδείξεων των επιπλοκών, οι οποίες όταν αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο, μπορούν να σταματήσουν, να επιβραδύνουν ή ακόμη και ν’ αντιστραφούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...