Η γέμιση γαλοπούλας του Άκη
Η γέμιση γαλοπούλας του Άκη Πετρετζίκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλασσικά για το εσωτερικό του πουλιού, αλλά και για να γεμίσεις μόνο το στήθος της γαλοπούλας. Ότι προτιμάς!
Χρόνος προετοιμασίας: 10′
Χρόνος μαγειρέματος: 20′
Υλικά (για 4 άτομα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
15 κάστανα βρασμένα
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. βούτυρο
2 φέτες ψωμί του τοστ
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
1. Ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρισέ τα.
2. Πρόσθεσε το θυμάρι και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, αλλά όχι τόσο ώστε να πάρουν χρώμα και να σκουρύνουν.
3. Κόψε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια (2 ή 3 το καθένα) και πρόσθεσέ τα στο τηγάνι με το κρεμμύδι για να σοταριστούν κι αυτά.
4. Πρόσθεσε το αλάτι και το πιπέρι.
5. Χτύπα στο μίξερ τις φέτες από το ψωμί του τοστ.
6. Πρόσθεσε το αλεσμένο ψωμί στο τηγάνι και ανακάτεψε.
7. Μόλις πάρει χρώμα το μείγμα, βγάλε από τη φωτιά και ρίξε βούτυρο μέχρι να δέσει το μείγμα.
Πώς θα ανοίξεις και θα γεμίσεις το στήθος της γαλοπούλας
Βάλε το στήθος της γαλοπούλας σε ένα ξύλο κοπής.
Κόψε το στήθος οριζόντια βάζοντας το μαχαίρι από το παχύ μέρος της γαλοπούλας μέσα στο κρέας.
Με τα χέρια σου άνοιξε το στήθος και δημιούργησε μία θήκη έτσι ώστε να μπει μέσα η γέμιση προσέχοντας να είναι κατά μήκος του στήθους.
Άλειψε το εσωτερικό της θήκης με βούτυρο (40 γρ.)
Γεμίσε τη γαλοπούλα με τη γέμιση και κλείσε την. Ιδανικά η γέμιση πρέπει να έχει προλάβει να κρυώσει πριν γεμίσεις το εσωτερικό του στήθους της γαλοπούλας.
tip
Για ακόμα περισσότερη γεύση τύλιξε το στήθος της γαλοπούλας με κομμάτια μπέικον πριν τη δέσεις!
Δες εδώ το χριστουγεννιάτικο μενού που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης για τα Χριστούγεννα 2015!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.