Αρακάς λαδερός
Εύκολο καθημερινό φαγάκι, πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, σιδήρου και βιταμίνης C.
Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:45 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα):
– 1 κιλό αρακά κατεψυγμένο (ή 2 κιλά φρέσκο)
– 2 κρεμμύδια ξηρά (ή 4 φρέσκα)
– 2-3 μέτρια καρότα
– 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
– 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
– αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
- Εάν είναι φρέσκος ο αρακάς, τον καθαρίζετε και τον πλένετε. Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, θα ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στη συνέχεια, κόβετε τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες. (Εάν βάλετε ξηρά κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε).
- Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα, τα ντοματάκια (εάν βάλετε) και τον άνηθο. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το φαγητό, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να μείνει με το λάδι του.
Συμβουλή: Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.