Ραγάδες υπό δημιουργία; Μπορείς να τις σταματήσεις!

ragades-prolipsi
Ραγάδες είναι αυτά τα λευκά ανοίγματα του δέρματος, σε σχήμα λεπτής γραμμής, που ταλαιπωρούν σχεδόν όλες τις γυναίκες – ειδικά μετά την εγκυμοσύνη. Οι ραγάδες δύσκολα διορθώνονται, γι’ αυτό και για το συγκεκριμένο πρόβλημα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορείς να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου ελαστική και λεία, χωρίς αντιαισθητικές ραγάδες.

Γιατί δημιουργούνται 

Οι ραγάδες οφείλονται σε διαταραχές ή έλλειψη ελαστίνης και κολλαγόνου, δύο συστατικά που παράγονται φυσικά στο δέρμα και και το διατηρούν ελαστικό και απαλό. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε περιόδους απότομης αύξησης βάρους ή ύψους, κυρίως κατά την εφηβεία ή και έπειτα από αυστηρές δίαιτες, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου το δέρμα υφίσταται απότομο τέντωμα. Συνήθως παρουσιάζονται στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν στα μπράτσα, στην κοιλιά και στο στήθος – ειδικά μετά την εγκυμοσύνη. Αρχικά έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα και μετά γίνονται λευκές.

Οι σύμμαχοι στην εμφάνιση των ραγάδων

  • Η κληρονομικότητα Αν και δεν είναι αποδεδειγμένο, υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται ότι η εμφάνιση των ραγάδων οφείλεται στην κληρονομικότητα. Εάν, λοιπόν, διαπιστώσεις ότι έχεις προδιάθεση, φρόντισε το δέρμα σου με επιμέλεια, προσφέροντάς του την απαραίτητη ενυδάτωση.
  • Οι αυξομειώσεις βάρους Ίσως να μην μπορείς να έχεις διαρκώς το ίδιο βάρος, όμως αποφεύγοντας τις αυστηρές δίαιτες και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγεις και την εμφάνισή τους.

Πάρε τα μέτρα σου (από τώρα!)

  • Ενυδάτωσε την επιδερμίδα σου Για να είναι ελαστική και να μπορεί να αντέξει τις αυξομειώσεις βάρους, η επιδερμίδα χρειάζεται βοήθεια. Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες πρωί και βράδυ, ενώ, αν είσαι έγκυος ή έχεις προδιάθεση για ραγάδες, προτίμησε ειδικές, πλούσιες κρέμες που προλαμβάνουν την εμφάνισή τους, για να έχεις όσο πιο ελαστικό δέρμα γίνεται.
  • Εμπλούτισε τη διατροφή σου Τρώγοντας λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, βοηθάς το δέρμα σου να διατηρηθεί ελαστικό, αλλά και το σώμα σου να είναι πιο λεπτό και υγιές.
  • Επισκέψου τον δερματολόγο Οι ραγάδες δε διορθώνονται με καλλυντικές κρέμες ή φάρμακα. Το λέιζερ όμως έχει καλά αποτελέσματα, ειδικά αν τις προλάβεις σε αρχικό στάδιο, και μειώνει τόσο το βάθος όσο και το πλάτος τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...