Φάε πεπόνι! Υπάρχουν λόγοι υγείας…

πεπόνι

Το πεπόνι δεν είναι μόνο ένα ζουμερό, γλυκό φρούτο του καλοκαιριού. Όπως δείχνουν οι έρευνες, είναι ο σύμμαχός σου στην πρόληψη των εγκεφαλικών, αλλά και του καρκίνου. Και όλα αυτά μόνο με 28 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (ένα πεπονάκι του κιλού έχει καθαρισμένο περίπου 150 θερμίδες). Τι άλλο θες;

Οι έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού έγιναν με τη συνεργασία Αργεντινών και Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι με πειράματα απέδειξαν ότι το φρούτο αυτό έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανάμειξαν αιμοπετάλια με τη σάρκα του πεπονιού. Όπως διαπίστωσαν, το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα, την ουσία αδενοσίνη, ο οποίος εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων: τα αιμοπετάλια δεν κατάφερνουν να ενωθούν. Έτσι, αποτρέπεται η δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προστασία και από τον καρκίνο

Μελέτες δείχνουν ότι το πεπόνι προφυλάσσει από τον καρκίνο. Έρευνα που έγινε το 1985 σε κατοίκους της Μασαχουσέτης άνω των 66 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πολλά πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παραδοσιακή ιατρική οι Φιλιππινέζοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του καρκίνου, οι Κινέζοι για τη θεραπεία της ηπατίτιδας και οι Ινδοί ως διουρητικό.

Θες κι άλλους λόγους να απολαμβάνεις τη γλύκα του πεπονιού; Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος και την καλή λειτουργία της όρασης, όπως και  βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Β6 και νιασίνης.

Βασικές πληροφορίες για το πεπόνι

Η πεπονιά ανήκει στα κολοκυνθώδη ή κουκουρβιτώδη φυτά. Είναι συγγενικό είδος με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά. Στην Ελλάδα βρίσκουμε φρέσκα πεπόνια από τα τέλη Μαϊου μέχρι τον Οκτώβριο.

Διάλεξε το σωστό

Το …καλό πεπόνι είναι αυτό που είναι πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του. Επίσης, δεν έχει στη φλούδα του μαλακά σημεία ή ρωγμές. Αν το πεπόνι είναι άγουρο, μπορείς να το διατηρήσεις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Αν είναι ώριμο και το έχεις κόψει, το καλύτερο είναι να το βάλεις στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...