Επικίνδυνη η τερηδόνα στα παιδιά. Κράτα την μακριά!

teridona-sta-paidia
Η τερηδόνα στα παιδιά θα πρέπει να σε απασχολήσει από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους. Τα κακά νέα είναι πως η τερηδόνα στα παιδιά μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και να βλάψει ακόμη και τα δόντια που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να την προλάβεις και να την αντιμετωπίσεις.

Τι είναι η τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μια μακροχρόνια πάθηση των δοντιών που οφείλεται σε συγκεκριμένα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Τα μικρόβια αυτά “τρέφονται” με τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα, τα οποία σιγά σιγά αρχίζουν να προσβάλουν τα δόντια, από την επιφάνεια προς το βάθος. Εάν δεν αντιμετωπίσεις έγκαιρα την τερηδόνα στα παιδιά, ακόμα από τα νεογιλά δόντια, όπως λέγονται, η βλάβη μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και να πλήξει ακόμη και τα μόνιμα δόντια.

Πώς θα εντοπίσεις την τερηδόνα στα παιδικά δόντια

Αρχόμενη τερηδόνα στα παιδικά δόντια

  • Χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες που εντοπίζονται στις μπροστινές επιφάνειες των επάνω μπροστινών δοντιών, ακολουθούν τη γραμμή των ούλων και δε φεύγουν με το βούρτσισμα
  • Όχι πόνος

Προχωρημένη τερηδόνα στα παιδικά δόντια

  • Καφέ κηλίδες ή κοιλότητες στα παραπάνω σημεία
  • Επέκταση και στα πίσω άνω και κάτω δόντια
  • Πόνος κατά το βούρτσισμα ή το φαγητό 

Τερηδόνα στα παιδιά; Την οδοντόβουρτσα γρήγορα!

Το βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα παραμένει το μόνο αποτελεσματικό όπλο κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας και είναι καλό να ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων παιδικών δοντιών στο στόμα. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία Οδοντιάτρων συνιστά στους γονείς να εισάγουν από νωρίς την καλή συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών τους.

Το βούρτσισμα των δοντιών στα νήπια

Αν το μικρό σου δεν έχει βγάλει ακόμη όλα του τα δοντάκια μπορείς να χρησιμοποιείς μία βρεγμένη γάζα για να απομακρύνεις καθημερινά τα υπολείμματα των τροφών. Μόλις το παιδί σου αποκτήσει αρκετά δόντια μπορεί πια να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσα πρωί και βράδυ, με ελάχιστη ποσότητα φθοριούχου παιδικής οδοντόκρεμας. Θυμήσου πως σε αυτές τις ηλικίες το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται ή να επιβλέπεται από κάποιον ενήλικα.

Το βούρτσισμα των δοντιών στη μικτή οδοντοφυία

Η περίοδος της μικτής οδοντοφυΐας είναι η πιο επικίνδυνη διότι τότε εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα τερηδόνας, ορθοδοντικής, αλλά και… πειθαρχίας των παιδιών σε θέματα στοματικής υγείας. Τα παιδιά πλέον είναι ικανά να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους και να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα. Είναι καλό να χρησιμοποιούν φθοριούχο οδοντόκρεμα ενηλίκων και μετά το βούρτσισμα να μη ξεπλένουν με νερό. Επιβάλλεται το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και ιδιαίτερα το βράδυ. Συμπληρωματικά, στα συνεργάσιμα παιδιά μπορούμε να εισάγουμε τη χρήση του νήματος και του στοματικού διαλύματος.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Δυστυχώς η τερηδόνα στα παιδιά δόντια μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς, ακόμη και σε μικρά νήπια. Η καλύτερη πρόληψη είναι να αρχίσεις από νωρίς τις επισκέψεις στον παιδοοδοντίατρο ακόμη κι αν δεν βλέπεις ορατά σημάδια τερηδόνας στα δόντια του μικρού σου. Εκτός από τις ενδείξεις για τερηδόνα ο παιδοοδοντίατρος θα ελέγχει την πρόοδο της οδοντοφυίας, την υγεία των δοντιών και θα δείξει στο μικρό σου πώς να πλένει σωστά τα δόντια του. Επίσης, αν οι πρώτες επισκέψεις στον παιδοοδοντίατρο είναι “σαν παιχνίδι”, το μικρό σου θα συνηθίσει τη διαδικασία και δεν θα αναπτύξει φοβία για τον οδοντίατρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...