Στο Σόιμπλε παρουσιάζει το project HELIOS ο Παπακωνσταντίνου…

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης και επιχειρηματικούς φορείς θα έχει στο Βερολίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου για να παρουσιάσει το project HELIOS και τις προοπτικές από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής ασφάλειας, Norbert Rottgen και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονο?ίας και Τεχνολογίας, Jochen Homann.

To project HELIOS είναι το σοβαρότερο θέμα που έχει συζητήσει μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά με τους Γερμανούς και η σημασία του αντικατοπτρίζεται στα σχέδια των δύο πλευρών να ενταχθεί στο μνημόνιο ελληνογερμανικής συνεργασίας που υπέγραψαν πέρυσι τον Απρίλιο στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου και η Άγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν θα βρεθεί το ζήτημα της δημιουργίας επαρκών δικτύων. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του project στο Αμβούργο (26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια – 26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), οι φυσικές εξαγωγές πράσινης ενέργειας μέσω των τωρινών διεθνών διασυνδέσεων, δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από 2.000 -2.500 μεγαβάτ.

Και μιλάμε βέβαια για «στατιστική» μεταφορά, με τη συμμετοχή των ενδιάμεσων χωρών, καθώς οι απώλειες για να πάει το ρεύμα από την Ελλάδα στη Γερμανία με καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος είναι τεράστιες και ως εκ τούτου κάνουν το έργο ασύμφορο. Από την άλλη, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, η ανάπτυξη αυτόνομου καλωδίου μεταφοράς συνεχούς ρεύματος από την Ελλάδα στη Γερμανία απαιτεί τόσο μεγάλη επένδυση που θεωρείται επίσης ασύμφορη.

Η Κομισιόν βλέπει επίσης θετικά το project HELIOS και υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ, (αλλά μπορεί να φτάσει και τα 10 δισ. ευρώ).

Επενδύσεις βέβαια απαιτούνται και στο ελληνικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να απορροφήσει την ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά. Για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και για την απορρόφηση της ενέργειας από ΑΠΕ που προβλέπεται μέχρι το 2020, απαιτούνται επενδύσεις μόνο στα δίκτυα άνω των 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...