Φθηνό ρεύμα στη Γερμανία ελέω … φ/β !
Πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος προκαλούν τα φωτοβολταικά, σε χώρες όπου τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν αναπτυχθεί μαζικά, ακόμη και αν αυτές διαθέτουν πολύ λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας απ? ότι η Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου της 16ης Ιουλίου, χάρη στη μεγάλη εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη ποσότητα ενέργειας από φωτοβολταικά, κατέστη δυνατό να καλυφθεί και με το παραπάνω η ζήτηση για ηλεκτρισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι δεν χρειάστηκε να ενταχθούν στο σύστημα ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, κι επομένως να ανέβει τεχνητά η χονδρική τιμή, με αποτέλεσμα η τελευταία να «καταρρεύσει» σε επίπεδα που συναντά κανείς μόνο τις νυχτερινές ώρες, (όπου λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, η τιμή υποχωρεί).
Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε, στο «European Electricity Exchange» -το πιο «δραστήριο» ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας με έδρα τη Φρανκφούρτη- στο διάστημα 2 με 3 το μεσημέρι, μόλις μεταξύ 23- 30 ευρώ/ μεγαβατώρα (ή 2- 3 σεντς/ κιλοβατώρα) !
Για να έχει κανείς μια εικόνα του τι συμβαίνει αντίστοιχα στην ελληνική αγορά, κατά τις αντίστοιχες μεσημεριανές ώρες τα Σάββατα του Ιουλίου, η μέση χονδρική τιμή (η λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος), διαμορφώνεται στα? 70 ?/ ΜWh, δηλαδή τρεις φορές ψηλότερα απ ?ότι στη Γερμανία !
Με άλλα λόγια, η εξάπλωση των φωτοβολταικών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, θα μπορούσε να φέρει παρόμοια αποτελέσματα σε σχέση με τις τιμές χονδρικής. Θυμίζουμε ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 7.400 MW φωτοβολταικών, έναντι μόνο 150 MW στην Ελλάδα (που ωστόσο φέτος, λόγω της ωρίμανσης πολλών έργων, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας από φ/β, αναμένεται να «πιάσει» τα επίπεδα των 470 MW).
«Ιστορική ημέρα»
Σύμφωνα με το εξειδικευμένο στα φωτοβολταικά περιοδικό «Photon International», η 16η Ιουλίου χαρακτηρίζεται ως ιστορική ημέρα για το κλάδο ηλεκτρισμού της Γερμανίας, αφού η τόσο μεγάλη πτώση της τιμής στη χονδρεμπορική συμβαίνει για πρώτη φορά στην αγορά της χώρας, και οφείλεται αποκλειστικά στην δυναμική που γνωρίζει ο φωτοβολταικός κλάδος.
Οφέλη για καταναλωτές και βιομηχανία
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να οδηγήσουν την τιμή της χονδρεμπορικής στη Γερμανία, στα επίπεδα των νυχτερινών ωρών, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας.
Τα νοικοκυριά θα βγουν ?κερδισμένα? από αυτή την εξέλιξη, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Αυτό θα συμβεί επειδή οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν εκ των προτέρων περίπου το ένα δωδέκατο της ενέργειας που υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν, κι έτσι υπολογίζεται πως θα πρέπει περάσουν τρία χρόνια μέχρι να ?αποτυπωθεί? στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών η χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο πότε οι εταιρείες κοινής ωφέλειας θα προσφέρουν στους καταναλωτές ?κυμαινόμενα? τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ρυθμίζονται βάσει των διακυμάνσεων που παρουσιάζει η τιμή χονδρικής στο ?χρηματιστήριο ενέργειας? κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, τα χαμηλά νυχτερινά τιμολόγια ρεύματος θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο τη νύχτα αλλά και την ημέρα, ενώ τα υψηλά ?ημερήσια? τιμολόγια θα ισχύουν μόνο νωρίς το πρωί και το απόγευμα.
Οι μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές, όπως οι βιομηχανίες, επωφελούνται ήδη από αυτή την εξέλιξη. Συχνά αγοράζουν ηλεκτρική ηλεκτρική ενέργεια άμεσα ή μέσω διανομέων, κι έτσι μπορούν να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους βραχυπρόθεσμα.
?Η πραγματικότητα διαψεύδει τις προβλέψεις για κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία λόγω του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας?, δήλωσε ο Philippe Welter, εκδότης του περιοδικού στο περιοδικό Photon International.
Βουτιά κερδών…
Μεγάλοι ?χαμένοι? των εξελίξεων θα είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται συμβατικές -και ακριβές- μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες δεν θα χρειάζεται να ενταχθούν πια στο σύστημα, και συνεπώς θα δουν τα κέρδη τους να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ?European Electricity Exchange?, οι διαχειριστές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν πληρώνονται βάσει της αρχικής προσφοράς τους. Στον αντίποδα, εκείνοι που επιλέγονται να ενταχθούν στο σύστημα πληρώνονται βάσει της υψηλότερης προσφοράς.
Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις μεγάλες γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας, η EnBW, η EON, η RWE και η Vattenfall, αποκόμισαν μεγάλα κέρδη όλα αυτά τα χρόνια πουλώντας φθηνή ενέργεια σε υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας- όταν παραδοσιακά καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση.
?Στο μέλλον, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα περιορίσει τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζουν, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, οι διαχειριστές των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής?, δήλωσε ο Welter.
16η Ιουλίου
Τα φωτοβολταϊκά στη Γερμανία αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς χάρη στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει εγγυημένες τιμές αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για 20 χρόνια. Στην αναθεώρηση του νόμου ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Norbert Rottgen έχει προσθέσει ως κίνητρο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ το λεγόμενο ?option market premium?, δηλαδή την προαιρετική πριμοδότηση της αγοράς.
?Ο Rottgen αγνοεί το γεγονός ότι, μακροπρόθεσμα, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί υψηλότερη χονδρική τιμή στο χρηματιστήριο από το κόστος από τους τελευταίους εναπομείναντες συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής,” λέει ο Welter.
Η ?πριμοδότηση? που υποτίθεται ότι θα δελεάσει τους διαχειριστές εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και θα τους κάνει να ?απαρνηθούν? τα feed-in-tariffs είναι αναποτελεσματική, σύμφωνα με τον Welter.
Το συμπέρασμα είναι πάντως, ότι μετά τη 16η Ιουλίου 2011, οι επιχειρηματίες μπορούν πλέον να συμφωνήσουν ότι οι τιμές χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας θα είναι χαμηλές όταν θα διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά.
Πηγή: www.energypress.gr