Είστε μαμά και κόρη, αλλά ποια είναι η σχέση σας;
Είστε μαμά και κόρη αλλά συμπεριφέρεστε σαν αδελφές; Σαν φίλες; Ή δε συμφωνείτε πουθενά; Δεν έχει σημασία. Όπως και να είναι η σχέση σας, μπορείτε πάντα να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας. Ορίστε πώς…
Αν είστε: Οι καλύτερες φίλες
Έχετε την κλασική σχέση που ζηλεύουν οι άλλοι: μιλάτε διαρκώς στο τηλέφωνο και βγαίνετε μαζί για ψώνια και σινεμά.
Τα θετικά:H λειτουργία μητέρας-κόρης στο ίδιο επίπεδο αποτελεί αντανάκλαση της αυτοπεποίθησης των δύο μερών. «Αυτή η τυπολογία σχέσης είναι πολύ θετική για την υγιή επικοινωνία», λέει η Ντέμπορα Τάννεν, Ph.D., καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν της Ουάσινγκτον και συγγραφέας του βιβλίου You’reWearingThat?: UnderstandingMothersandDaughtersinConversation.
Οι δυσκολίες: Ορισμένες φορές η κόρη χρειάζεται τη μητρική φιγούρα και όχι έναν «συνένοχο στο έγκλημα». Μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό που πολλές γυναίκες γνωρίζουν ήδη: Όταν μια κόρη αντιμετωπίζει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή της, πχ. όταν γίνεται με τη σειρά της μητέρα, αποζητά στη μητέρα της τον έμπειρο σύμβουλο ζωής και όχι το φιλαράκι. Ωστόσο, η ίδια δυναμική μπορεί να δυσκολέψει και τη μητέρα, αφού ενδέχεται να αισθανθεί πληγωμένη πχ. αν η κόρη θυμώσει μαζί της επειδή δεν εξοικειώνεται αρκετά γρήγορα με τις νέες τεχνολογίες. «Η μητέρα που τείνει να δει την κόρη της ως φίλη, περιμένει από εκείνη να την αντιμετωπίσει σαν να ανήκουν στην ίδια γενιά», λέει η Γκέηλ Σάλτζ, M.D., κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης/Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell.
Κάντε τη σχέση σας καλύτερη: Και τα δύο μέρη οφείλουν να σεβαστούν τους πραγματικούς ρόλους τους. «Είναι απαραίτητο να έχουν και οι δύο επίγνωση του χάσματος γενεών», λέει η Σάλτζ. Με άλλα λόγια, ο καθένας πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα με την ηλικία του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι έμμεσες συνέπειες αυτής της σχέσης αφορούν και την πατρική φιγούρα. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό η κόρη να εξομολογείται στη μητέρα προβλήματα σχέσεων, αλλά το αντίστροφο μπορεί να επηρεάσει τη σχέση πατέρα-κόρης.
Αν είστε: Σαν αδελφές
Δεν βλέπετε ταινίες μαζί κάθε βράδυ, αλλά σας διέπει ένας βαθύς δεσμός. Παρόλα αυτά, αντίθετα με τη «φιλική» σχέση μπορεί να προκύψει ένα στοιχείο αδελφικής αντιπαλότητας.
Τα θετικά: Η μία θαυμάζει την άλλη και θέλει να της μοιάσει, ενώ παρά τη διαφορά ηλικίας υπάρχει μεγάλη αμοιβαία κατανόηση.
Οι δυσκολίες: Η αίσθηση ανταγωνισμού. «Σε όλες τις οικογένειες υπάρχει μια δόση ανταγωνισμού, παρότι συνήθως καταπνίγεται», λέει η Σάλτζ. «Το ίδιο συμβαίνει και στην ‘’αδελφική’’ σχέση, όπου οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι. Οι ‘’πόρτες’’ που ανοίγουν για τις κόρες και κλείνουν για τις μητέρες προκαλούν καυγάδες και δυσαρέσκεια. Επιπλέον, οι κόρες συχνά συγκρίνουν μειονεκτικά τον εαυτό τους με τις μητέρες τους». Για παράδειγμα, η κόρη μπορεί να σκεφτεί, «η μητέρα μου είναι πιο έξυπνη και επιτυχημένη από εμένα».
Κάντε τη σχέση σας καλύτερη: Για τον περιορισμό της ανταγωνιστικότητας, η Τάννεν συμβουλεύει να κατανοεί η κάθε μία γιατί η άλλη αισθάνεται ανταγωνιστικά και να την υποστηρίζει περισσότερο στους συγκεκριμένους τομείς, χωρίς να γίνει με τη σειρά της ανταγωνιστική. Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, λίγος χρόνος χωριστά μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τί χρειάζεται η κάθε μία από την άλλη, και τί όχι. Μιλήστε ανοιχτά για το πρόβλημα και κάντε μια νέα αρχή με νέους όρους.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.