Απόκτησε υπευθυνότητα, ζήσε τη ζωή που θες!

ipefthinotita

Η υπευθυνότητα είναι το πρώτο και κύριο προσόν που χρειάζεται να έχει κάποιος, ο οποίος θέλει να ζει τη ζωή του με τις δικές του επιλογές. Η υπευθυνότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ελευθερίας. Ωστόσο, όσο τέλειο κι αν ακούγεται το να κάνεις στη ζωή σου ότι θες, άλλο τόσο δύσκολο είναι, καθώς θα πρέπει να είσαι πάντα έτοιμη και προετοιμασμένη να υποστείς τις συνέπειες των αποφάσεων σου. Η υπευθυνότητα δε χτίζεται ούτε με συμβουλές, ούτε με θεωρίες. Αποκτάται σιγά-σιγά μέσα από τη ζωή. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι οι συμβουλές μέσα από την εμπειρία υπεύθυνων ανθρώπων. Δες τις τρεις καλύτερες, όπως τις αποδίδει η Κατερίνα Ευστρατιάδου, personal life coach.

Υπενθύμιζε συχνά στον εαυτό σου ότι εσύ έχεις την ευθύνη

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίζεις και να αποκτάς μεγαλύτερη υπευθυνότητα είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι εσύ έχεις την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις σου. Δε χρειάζεται να γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο ή καμιά ιεροτελεστία. Αρκεί να θυμάσαι μέσα στην ημέρα να λες στον εαυτό σου: “Αυτό είναι δική μου ευθύνη” ή “Εγώ είμαι υπεύθυνη γι’ αυτό και όσα προκύψουν από αυτό”.

Συνειδητοποίησε ότι η υπευθυνότητα είναι το τίμημα της ελευθερίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν και διεκδικούν την ελευθερία τους, αλλά ξεχνούν ότι η αυτή “πάει πακέτμε τις ευθύνες. Σκέψου για παράδειγμα κάποιον που φεύγει από το πατρικό του για να μείνει μόνος του. Σαφέστατα θα έχει το δικό του χώρο, θα τον διακοσμήσει όπως θέλει, θα δέχεται τους φίλους του όποτε θέλει και θα αποκτήσει τρομερή ανεξαρτησία. Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να καλύπτει τα έξοδά του, να φροντίζει για το φαγητό του, να  έχει καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, να βγάζει το σκύλο του βόλτα… Όσο μεγαλύτερο μερίδιο ελευθερίας αποκτάς, τόσο περισσότερη υπευθυνότητα πρέπει να επιδεικνύεις.

Μάθε να παραδέχεσαι τα λάθη σου

Ένα λάθος δε σε κάνει πιο ανίκανη ή κακή, σε κάνει πιο σοφή και πιο έμπειρη. Αρκεί να ξέρεις πώς να το αντιμετωπίζεις. Αν μετά από ένα λάθος σου πεις ψέματα, κατηγορήσεις κάποιον άλλο, αρνείσαι να δεχτείς ότι είναι λάθος, κ.ά, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χαλάσεις την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα και σε δεύτερο χρόνο να αισθανθείς κι εσύ άσχημα για τη συμπεριφορά σου. Είναι μοιραίο να κάνεις λάθη. Όλοι κάνουν. Το σημαντικό είναι να βρίσκεις τρόπους να αντιμετωπίζεις τις συνέπειές τους ή να τα διορθώνεις. Αγάπησε τα λάθη σου (όχι βέβαια τόσο όσο να τα επιδιώκεις) και αποδέξου ότι αυτά είναι ένας ακόμα τρόπος να αυξήσεις την υπευθυνότητά σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...