Μάθε για τα προβλήματα γονιμότητας πριν εμφανιστούν

provlimata-gonimotitas
Τα πιθανά προβλήματα γονιμότητας είναι φρόνιμο να σε απασχολήσουν είτε βρίσκεσαι σε φάση που επιθυμείς να αποκτήσεις παιδί, είτε πιστεύεις ότι αυτό το ενδεχόμενο μάλλον θα καθυστερήσει να εμφανιστεί στη ζωή σου.

Πότε μπορεί να υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας;

Αν επιθυμείς να αποκτήσεις και παιδί και κάνεις ελεύθερα έρωτα με το σύντροφό σου το φυσιολογικό είναι να μείνεις έγκυος μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα γονιμότητας, τα οποία να οφείλονται είτε σε θέματα υγείας, είτε στον τρόπο της ζωής σου, αναφέρει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Dr Paul W. Baum, MD. Αυτό θα συμβεί στο 10%-15% των ζευγαριών και προϋποθέτει πως η συχνότητα της ερωτικής επαφής ήταν αρκετά συχνή, δηλαδή κάθε 2-3 ημέρες.

Προσοχή
Αν είσαι πάνω από 35 χρονών, τότε ο χρόνος αναμονής για φυσιολογική σύλληψη είναι λίγο μικρότερος. Αν μετά από έξι μήνες σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν έχεις μείνει έγκυος, θα ήταν καλό τα προβλήματα γονιμότητας να αποτελέσουν θέμα συζήτησης με το γυναικολόγο σου.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες για τα προβλήματα γονιμότητας

Υπάρχουν διάφορα θέματα υγείας που συμβάλουν στην εμφάνιση των προβλημάτων γονιμότητας στις γυναίκες. Τα πιο συχνά από αυτά είναι:

  • Να υπάρχει κάποια διαταραχή που επηρεάζει την ωορρηξία σου
  • Να υπάρχει κάποιο ανατομικό ή άλλο πρόβλημα στη μήτρα σου
  • Να είναι φραγμένες οι σάλπιγγες σου
  • Να έχεις ενδομητρίωση
  • Η ηλικία σου είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Κι αυτό γιατί μετά τα 35 φθίνει τόσο ο αριθμός των ωαρίων όσο και η δυνατότητα γονιμοποίησης. 

Συνήθεις στον τρόπο ζωής που σε προστατεύουν από τα προβλήματα γονιμότητας

  • Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθά τον οργανισμό σου να είναι στην καλύτερη δυνατή φόρμα για να συλλάβει και να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη.
  • Η με μέτρο κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και του ωαρίου μειώνοντας τις πιθανότητες για γονιμοποίηση.
  • Η διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών επηρεάζουν και την ωορρηξία στις γυναίκες, μειώνοντας έως και κατά 40 τοις εκατό την επίτευξη της εγκυμοσύνης.
  • Η χαλάρωση! Το άγχος και η αγωνία για την πολυπόθητη σύλληψη, μπορεί να δρουν αρνητικά και να την εμποδίζουν! Προσπάθησε λοιπόν να είσαι ήρεμη και να μην το σκέφτεσαι κάθε φορά που κάνεις έρωτα με το σύντροφό σου. Χαλάρωσε, απόλαυσέ το και γρήγορα θα έρθουν και τα καλά νέα!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...