Βρες το δρόμο για την επιτυχία! Φτιάξε το νοητικό χάρτη σου
3) Σχεδίασε μερικά βασικά «κλαδιά» που ξεκινούν από την κεντρική εικόνα.
Αυτά αντιπροσωπεύουν τους κύριους τομείς στους οποίους εστιάζονται οι σκέψεις σου. Όπως και τα κεφάλαια ενός βιβλίου, θα δώσουν στο χάρτη σου δομή και τάξη. Παραδείγματος χάριν, σε ένα χάρτη που κάνει απολογισμό της ζωής σου, αυτά θα μπορούσαν να είναι: «φίλοι», «οικογένεια», «δουλειά», «μέλλον» και «αξίες».
4) Κατάγραψε τις ιδέες σου.
Από τη στιγμή που έχεις δημιουργήσει αυτή τη δομή, γράψε ή σχεδίασε τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό σε κάθε «κλαδί». Μην αυτολογοκρίνεσαι, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και γράψε αυτό που αισθάνεσαι.
5) Ο νοητικός σου χάρτης πρέπει να αποτελείται από λέξεις και εικόνες-κλειδιά.
Αυτές θα πρέπει να είναι γραμμένες με κεφαλαία και να βρίσκονται μόνες στο σημείο που θέλεις να τις βάλεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εικόνες. Μπορείς έπειτα να προσθέσεις παρακλάδια, με σχετικές λέξεις και εικόνες. Παραδείγματος χάριν, αν μια λέξη-κλειδί είναι η «καριέρα», οι σχετικές λέξεις αργότερα μπορεί να είναι «προαγωγή», «μισθός». «εξέλιξη». Άλλες λέξεις ή εικόνες, ή νέα παρακλάδια που ξεκινούν από εκείνες, μπορεί έπειτα να είναι οι «εκπαίδευση», «ικανότητες», «αυτοπεποίθηση», «κίνητρο» και ούτω καθεξής. Μπορείς να προσθέσεις όσες λέξεις και εικόνες θέλεις καθώς και νέα, μικρότερα «κλαδιά» που ξεκινούν από αυτές. Έτσι, θα έχεις το οπτικό αποτέλεσμα ενός δέντρου με τα χοντρά κλαδιά του και τα πολλά, λεπτότερα παρακλάδια.