Μπορεί να έχεις στρες επειδή γλύτωσες την απόλυση; Ω, ναι!

stress-apolisis
Νιώθεις άγχος και στρες παρόλο που τα πράγματα στην δουλειά δεν πηγαίνουν και άσχημα; Δεν είσαι υπερβολική. Πολλές φορές η νευρικότητα μας οφείλεται σε λόγους που δεν πάει το μυαλό μας με την πρώτη. Δες 4 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να βρίσκεσαι υπό πίεση και να μην το καταλαβαίνεις.

1. Γλύτωσες από μια σειρά ομαδικών απολύσεων

Φινλανδοί ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη δουλειά τους, αφότου η εταιρεία τους έκανε περικοπές στο προσωπικό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υφίστανται άγχος και αϋπνία από αυτούς που δε βίωσαν παρόμοια κατάσταση. «Ο συνδυασμός αβεβαιότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του στρες για αυτούς που επιβίωσαν από τις περικοπές» τονίζει η υπεύθυνη της έρευνας Μίκα Κιβιμάκι, Ph.D., καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Προσπάθησε να επισημάνεις τι ακριβώς σε ενοχλεί. Εάν είναι ανασφάλεια στη δουλειά, ανανέωσε το βιογραφικό σου και άρχισε να αναζητείς νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

2. Ο σύντροφός σου δουλεύει επίσης πολύ

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Relations κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύζυγοι ανδρών που περνούσαν περισσότερο χρόνο στη δουλειά είχαν πιο συχνά άσχημη διάθεση και ανεβασμένα επίπεδα στρες απ’ ό,τι οι σύζυγοι γυναικών που εργάζονταν πολλές ώρες. «Εάν ο σύντροφός σου πιέζεται στο γραφείο, ίσως αναγκάζεσαι να αναλάβεις περισσότερα πράγματα» λέει ο υπεύθυνος της έρευνας Τζιμ Τζάβαχαρ, Ph.D. «Μοιράστε τα καθήκοντα διαφορετικά τις ημέρες που κάποιος από τους δυο σας είναι αντιμέτωπος με μια πιεστική προθεσμία. Μπορείς να πληρώσεις εσύ τους λογαριασμούς και να κάνεις και τα ψώνια την εβδομάδα που εκείνος είναι πιεσμένος, όμως ο σύζυγός σου θα αναλάβει να τα κάνει όλα αυτά την επόμενη, που θα είναι πιο χαλαρός» προτείνει ο ίδιος.

3. Πηγαίνεις στη δουλειά όταν είσαι άρρωστη

«Πολλές γυναίκες παρευρίσκονται στην εργασία τους όταν είναι άρρωστες, γιατί δε θέλουν να μείνουν πίσω» αναφέρει η Λιν Ταν, M.D., ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. «Όταν είσαι κακοδιάθετη, δε θα είσαι τόσο αποδοτική, κάτι που τελικά θα σε καταβάλλει όταν πρέπει να φέρεις σε πέρας κάποια πράγματα» συμπληρώνει η ίδια. Τα αυξημένα επίπεδα στρες θα «μπουκώσουν» το σώμα σου με ορμόνες που εξασθενούν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Κάνε, λοιπόν, τη χάρη στον εαυτό σου αλλά και στους συναδέλφους σου και μείνε στο σπίτι μία με δύο μέρες για να ξεκουραστείς.

4. Είσαι σε διακοπές.

Καλά διάβασες… «Εάν δε χαλαρώσεις πριν φύγεις για διακοπές, μπορεί να νιώσεις χειρότερα όταν θα βρίσκεσαι μακριά» λέει ο Μαρκ Σόεν, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, και συμπληρώνει: «Η απότομη μετάβαση σε μια κατάσταση χαλάρωσης μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση στα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη, γεγονός που σε κάνει ευάλωτη σε κρίσεις κατάθλιψης και άγχους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...