Πάρε άριστα στην επαγγελματική συνέντευξη!

epaggelmatiki-synentefksi

Το πρώτο σου ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη έχει ήδη οριστεί. Είσαι έτοιμη να σταθείς απέναντι από τον υποψήφιο εργοδότη σου; Μελέτησε ξανά προσεκτικά το βιογραφικό που έχεις στείλει. «Οι εργοδότες ψάχνουν απεγνωσμένα σωστούς επαγγελματίες με προσόντα, αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν φέρονται επαγγελματικά», λέει η Andrea Kay, συγγραφέας του This is How to Get Your Next Job: An Inside Look at What Employers Really Want. «Όλοι βιάζονται ν’ απαντήσουν στις αγγελίες αγνοώντας το γεγονός ότι η απλή αποστολή του βιογραφικού και του συνοδευτικού email δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά». Είτε μόλις αποφοίτησες και ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά, είτε είσαι μια έμπειρη εργαζόμενη κι ελπίζεις ν’ αλλάξεις καριέρα, μην κάνεις ποτέ κάποιο από αυτά τα συνηθισμένα πέντε λάθη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επαγγελματική συνέντευξη:

Λάθος #1
Αναφέρεις το παλιό σου αφεντικό για συστάσεις αλλά… ξεχνάς να τον ενημερώσεις

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CareerBuilder.com σε 2.500 μάνατζερ, σχεδόν το 30% είπαν ότι ανακάλυψαν λανθασμένες ή αναληθείς συστάσεις στα βιογραφικά των υποψηφίων. Όπως καταλαβαίνεις, δεν αξίζει το ρίσκο ν’ αναφέρεις κάποιο άτομο που δεν έχεις καν ενημερώσει, αφού το 80% των εργοδοτών ελέγχουν τα στοιχεία συστηματικά. Ακόμη κι αν τα άτομα που θέλεις να σε συστήσουν σε συμπαθούν, αν δεν τα ειδοποιήσεις δεν θα είναι σε θέση να πουν τα καλύτερα για σένα. «Θυμήσου να ενημερώνεις τα πρώην αφεντικά για τις συστάσεις και ότι έχεις κλείσει κάποια ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη», λέει ο Ryan Kahn, συγγραφέας του Hired!: The Guide for the Recent Graduate. «Αλλιώς, αν είναι απροετοίμαστοι μπορεί να μην ξέρουν τί να πουν για σένα».
Συμβουλή: Αν το αφεντικό σου σε διαβεβαίωσε στο παρελθόν ότι μπορείς να τον αναφέρεις για συστάσεις, στείλε ένα email ως υπενθύμιση ενημερώνοντας ότι ψάχνεις δουλειά, εξηγώντας περί τίνος πρόκειται, γιατί είσαι ενθουσιασμένη και ότι θα τον καλέσουν για να μάθουν για σένα. Αν, πάλι, δεν σου έδωσε το ελεύθερο να βάλεις το όνομά του στο βιογραφικό σου, ρώτησέ τον μέσω email αν μπορείς να το κάνεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...