Η αϋπνία σε καλεί να πάρεις …φυσικά μέτρα!
5) Αρωματοθεραπεία
Η μυρωδιά του αιθέριου ελαίου λεβάντας για αρωματοθεραπείας όχι μόνο χρησιμοποιείται από παλιά σαν σπιτικό γιατροσόφι για τα προβλήματα ύπνου, αλλά οι έρευνες έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνουν τις ηρεμιστικές ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου. Σύμφωνα με τα πορίσματα, αυξάνει τον συνολικό χρόνο και τη βαθύτητα του ύπνου, ενώ παράλληλα χαρίζει μια αίσθηση τόνωσης. Απ’ ότι φαίνεται, δρα καλύτερα στις γυναίκες ίσως επειδή διαθέτουν πιο ισχυρή όσφρηση.
Ένα από τα ατού της λεβάντας είναι ότι δρα γρήγορα. Βάλε ένα σακουλάκι λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι σου ή ρίξε μια-δυο σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας πάνω σε ένα χαρτομάντηλο στο κομοδίνο σου και αποχαιρέτα την αϋπνία. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο αφρόλουτρο (η πτώση της θερμότητας του σώματος μετά από ένα ζεστό μπάνιο ευεργετεί τον ύπνο). Άλλα έλαια αρωματοθεραπείας που πιστεύεται ότι ανακουφίζουν από την αϋπνία, είναι το χαμομήλι και το ylang ylang.
6) Φως και σκοτάδι
Αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς το βράδυ, ίσως έχεις ανάγκη από περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της μέρας και περισσότερο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έκθεση στο φως παίζει ένα βασικό ρόλο για να γνωρίζει ο οργανισμός σου πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε πρέπει να ξυπνήσει. Δοκίμασε να κάνεις έναν περίπατο νωρίς το πρωί, αλλά και να απομακρύνεις φωτεινές πηγές (π.χ. τηλεόραση) από την κρεβατοκάμαρά σου.
7) Μουσική
Η απαλή, ρυθμική μουσική είναι ένα ακόμη αντίδοτο για την αϋπνία. Η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει τα νυχτερινά ξυπνήματα και αυξάνει την αίσθηση ικανοποίησης μετά την ανάπαυση.
8) Βελονισμός
Σύμφωνα με τα πορίσματα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο βελονισμός βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Μια προκαταρκτική μελέτη βρήκε ότι πέντε εβδομάδες βελονισμού αυξάνουν την έκκριση μελατονίνης κατά τις βραδινές ώρες και βελτιώνουν τον ολικό χρόνο ύπνου.
9) Γυμναστική
Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην κακή ποιότητα του ύπνου είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης λόγω της μυϊκής έντασης και του στρες που συσσωρεύονται στο σώμα. Η γυμναστική, λοιπόν, προάγει τον βαθύ νυχτερινό ύπνο, παρότι η έντονη σωματική άσκηση λίγο πριν τον ύπνο είναι καλύτερο να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης προκαλώντας αϋπνία.
10) Άλλα φυσικά βοηθήματα
Αν τη νύχτα υποφέρεις από εξάψεις, μπορείς να βάλεις μέσα στη μαξιλαροθήκη ένα επίθεμα ψύξης (σαν μικρό μαξιλάρι από ειδικό υγρό) που θα σε κρατάει δροσερή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία έχουν αποδειχτεί ευεργετικά κι άλλα βότανα όπως: το χαμομήλι, o ο λυκίσκος, η πασιφλόρα, το βάλσαμο λεμονιού και το ashwagandha (επίσης γνωστό ως ινδικό χειμερινό κεράσι, παίρνει το όνομά του επειδή οι ρίζες του έχουν τη μυρωδιά του αλόγου: ashwa = άλογο, gandha = μυρωδιά).
Ορισμένα άτομα απολαμβάνουν την ευεργετική δράση ενός φλιτζανιού χαμομήλι μία με δύο ώρες πριν από τον ύπνο, αφού το χαμομήλι μειώνει το άγχος, καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα κι ανακουφίζει τη μυϊκή ένταση.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.